Fikk europeisk pris i Venezia

– Vi hadde overhodet ikke forventet å vinne, så det kom som en stor overraskelse, sier to Tromsø-studenter som ble premiert for sitt prosjekt i kjeveortopedi.
Bensnes, Inger Anna
Publisert: 04.09.15 00:00 Oppdatert: 02.01.17 13:33

 

Johanne Røe Mathisen 01.09.2015 13:31   (Sist oppdatert: 02.09.2015 08:46)

Gunn Johnsen og Jeanett Steinnes foran vinnerposteren i Venezia. Foto: Privat

Hvert år holder European Orthodontic Society en stor, europeisk konferanse, og i juni i år gikk årets konferanse av stabelen i Venezia. Men denne gangen skjedde noe som ikke har skjedd tidligere – to spesialiststudenter i kjeveortopedi fra UiT stakk av med en av prisene for beste poster. Juryen mente nemlig at bidraget til Gunn Johnsen og Jeanett Steinnes fortjente å være en av de fem vinnerne som ble valgt ut blant 300-400 bidrag. Dermed ble de to UiT-studentene de eneste norske vinnerne.

– Det var jo hyggelig at prisen gikk til lille Tromsø, mener Johnsen og Steinnes.

– Prosjektet vårt handlet om ganske grunnleggende ting innen kjeveortopedi, så det var tydelig at juryen i år anså elementære problemstillingene for å være interessante, forteller Johnsen.

Hva skjer med bittet?

Det er mange her i landet som trenger litt hjelp med tennene. En tannregulering skal ikke bare gi deg et penere smil, men også justere tannstillingen, og kan være til stor hjelp for å forbedre måten man smiler, tygger og snakker.

I sitt prosjektet har de to kjeveortopedene innkalt tidligere pasienter som har fått tannregulering ved tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN). De har sjekket hvordan det går med bittet deres, og om ulike former for retensjon har hatt noen innvirkning. I snitt hadde disse pasientene gått til behandling 8,5 år tidligere. Studien gikk over tre år, og inkluderte 67 deltagere. Johnsen og Steinnes startet tidlig i utdanningen med å samle inn materialet.

Studien viser at bittet ikke holder seg stabilt etter avsluttet behandling.

– Hvis du har fjerner tannreguleringen din, så behold strengen på baksiden av tennene så lenge som overhodet mulig, er rådet de to studentene vil gi på bakgrunn av funnene.

 – Bittet vil forandre seg, uansett om man har streng eller ikke, men en streng vil holde fortennene rette og jevne, og det er jo det de fleste ser og er opptatte av, forteller Steinnes.

De første som har tatt hele utdanninga ved UiT

Tannlegestudiet er en relativt ny utdanning i Tromsø. Johnsen og Steinnes er de første uteksaminerte spesialistene i kjeveortopedi som også har gått grunnutdanninga i Tromsø.

– Vi har hatt 11 fine år sammen, sier Johnsen.

Tirsdag 18. august ble det andre kullet spesialister i kjeveortopedi uteksaminert ved UiT. Steinnes skal jobbe videre på tannklinikken i Tromsø, mens Johnsen nå setter kursen mot Sortland og ny jobb der.

– Dette har vært tre veldig intense år, så det er godt å være ferdig, forteller Steinnes. 

Les også: Norges eneste spesielister i ny tannutdanning

Les også: Sjokkerende mange jenter snuser

        

 

    

Bensnes, Inger Anna
Publisert: 04.09.15 00:00 Oppdatert: 02.01.17 13:33
Vi anbefaler