Lover flere sykkelstativ på campus

Stadig flere sykler til Campus Tromsø, noe som har ført til mangel på sykkelparkering. Men nå lover Avdeling for bygg- og eiendom å sette ut flere.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 21.08.15 00:00 Oppdatert: 21.08.15 09:23

Klokka ti på formiddagen denne uka var det ikke mulig å finne sykkelparkering på anviste plasser ved MH-bygget på Campus Tromsø. Foto: Nils Chr. Fareth

Fra 1. september innføres parkeringsgebyr for alle som kjører til jobb og studier og som ønsker å benytte parkeringsplasser på Campus Tromsø.

Universitetet har i den anledning oppfordret folk til å gå, ta buss eller sykle til campus. Særlig sistnevnte er det stadig flere som gjør, noe som har ført til mangel på sykkelparkering.

– Redde for tyveri

Ellen Karoline Dahl. Foto: Randi Solhaug

Det har fått Forskerforbundet til å be UiT om å sette ut flere sykkelstativer.

– Både studenter og ansatte er redde for tyveri av sykler. Nå må du for eksempel være tidlig ute ved MH-bygget for å finne et låsbart sykkelstativ. Sist mandag rett etter klokken åtte var det fullt, sier universitetslektor og hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, Ellen Karoline Dahl.

– Vi ønsker at flest mulig skal sykle eller gå til jobben fra 1. september når det innføres parkeringsgebyr. Men det må legges til rette, legger hun til.

Les også: – Å sykle til jobb går fortere enn mange tror 

Gangbru blir sykkelskur

Ved avdeling for bygg og eiendom (BEA) jobbes det nå med å finne løsninger på problemet.

– Når det gjelder MH så jobber vi nå med å gjenbruke en gangbru slik at den kan benyttes som sykkelskur, sier avdelingsdirektør Erland Loso.

– Og sykkelparkeringa ovenfor Øvre Lysthus, midt på campus, kommer vi til å utvide og gjerde inn. I tillegg setter vi opp kameraovervåking her. Dette komme til å skje relativt kjapt. Videre ser vi etter muligheter for å ha sykkelparkering med overbygning i nærheten av Teorifagbygget.

Loso forteller også at det vurderes flere andre løsninger, blant annet om det kan settes ut sykkelkontainere slik de har ved UNN.

Vil strekke seg langt

BEA samarbeider nå med Sykkelbyen Tromsø om å finne egnede løsninger for et mer sykkelvennlig campus. Blant annet anbefaler Sykkelbyen Tromsø sykkelparkering med easylift.

– For eksempel ønsker vi å oppgradere garderobemulighetene flere steder på campus. Vi vet at mange etterlyser flere dusjer og muligheter for å tørke klær.

Loso oppfordrer dessuten studenter og ansatte til å komme med forslag på steder som kan egne seg til å sette ut flere sykkelstativer.

– Vi må selvfølgelig vurdere hva som fysisk er mulig, men vi kommer til å strekke oss langt for å til gode løsninger, avslutter Loso.

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 21.08.15 00:00 Oppdatert: 21.08.15 09:23
Vi anbefaler