Populært foredrag av nobelprisvinner i kjemi Arieh Warshel

I 2013 ble Arieh Warshel, som en av tre kjemikere, tildelt nobelprisen i kjemi for utviklingen av datamodeller som kan forklare komplekse kjemiske prosesser.
Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 26.06.15 00:00 Oppdatert: 26.06.15 08:41

Nobelprisvinner i kjemi fra 2013 gjester Tromsø for andre gang og husker aller best hvor sjøsyk han ble da forrige Tromsø-seminar innebar en tur med hurtigruta.

Foto: Vibeke Os

Denne uken gjester Warshel Insitutt for kjemi ved Universitetet i Tromsø. Han har tatt den lange turen fra Los Angeles og University of Southern California først og fremst som 1. opponent til stipendiat Geir Villy Isaksen.

Isaksen disputerer fredag 26. juni som en av få stipendiater som får sitt arbeid vurdert av en nobelprisvinner.

Hvert år siden 2008 hedres kjemikerne Jan Almlöf og Odd Gropen med et foredrag av internasjonalt kaliber. I år var Warshel invitert til å holde årets Almlöf - Gropen foredrag, med tittel: "How to Model the Action of Complex Biological Systems on a Molecular Level."

Allerede på slutten av sekstitallet formulerte Warshel teorier om hvordan kjemiske reaksjoner i biologiske systemer, kunne beskrives teoretisk og la med det grunnlaget for hvordan man i dag kan forklare funksjonen til store biologiske komplekser med beregninger utført ved hjelp av datamaskiner.

En rekke kjemiske og biologiske problemstillinger er for farlige, tar for lang tid og eller er for dyre til å kunne utføres på laboratoriet, og noen problemstillinger er for komplekse til at de kan løses uten beregninger på datamaskiner.

Selv om ferieavviklingen er i full gang ved UiT dro Warshel nesten fullt auditorium i Realfagsbygget.

Foto: Arnfinn Hykkerud

Simulerer biologiske reaksjoner
I sin forskerkarriere har Warshel fokusert på å utvikle dataprogrammer som kan gi oss en realistisk fremstilling av funksjon og bevegelsesmønster til store biologiske molekyler, og han forklarte at kjernen i deres beregninger gikk ut på at alle reaksjoner må kunne forklares ut fra det interne energiregnskapet molekyler imellom.

Etter foredraget ville mange ha et ord med nobelprisvinner Arieh Warshel.

Foto: Vibeke Os

Beregningene som Warshel har jobbet med har vært såkalt multiskala beregninger, dvs at de både ivaretar detaljer på atomnivå og den større sammenhengen; der elektroner er en del av atomer, som videre er en del av molekyler, som igjen er en del av et stort protein som har en funksjon i kroppens celler.

Eksempelvis brukte han ATPase*, alle levende organismers egen energipumpe som eksempel på hvordan deres teoretiske beregninger stemmer godt overends med eksperimentelle data.

Han gikk også inn på hvordan elektrostatiske effekter/ladninger stabiliserer enzymatiske prosesser, og hvordan ladning og konformasjonsendring i et enzym* kombineres for å løse energibarrieren som må overkommes for å drive en kjemisk reaksjon.

Warshel var frisk i sine uttalelser og var tydelig på at dersom man ikke kunne forsvare en biologisk reaksjon som energimessig selvdrivende, så manglet en vesentlig brikke i mekanismen.

Til glede og latter fra publikum tok han muntre oppgjør med forskeres ulike syn og vinklinger av felles problemstillinger.

 

* Enzym – biologisk katalysator

* ATPase, Adenosinetriphosphatase, driver ATP til ADP og frigjør energi og fritt fosfor, er essensiell som energidriver i alle kjente livsformer. (Wikipedia)

Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 26.06.15 00:00 Oppdatert: 26.06.15 08:41
Vi anbefaler