Vil skape arktisk lydbilde

Med hjelp fra det arktiske universitetsnettverket UArtic skal Fred Glesnes og Ragnar Rasmussen samle inn urfolksmusikk fra hele Arktis for å skape et nytt arktisk lydbilde hvor urfolksmusikk møter både jazzimprovisasjon og klassiske toner.
Solhaug, Randi Merete
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stig Brøndbo
Publisert: 19.06.15 00:00 Oppdatert: 22.06.15 09:30

Ragnar Rasmussen og Fred Glesnes var svært fornøyd etter rådsmøtet i Ulan Ude i Russland hvor de fikk UArctic med seg på å lage et faglig nettverk med fokus på helt nytt Arktis lydbilde hvor urfolksmusikk skal så veldig sentralt. Foto: Stig Brøndbo

– Vi er veldig fornøyd med at UArctic ønsker at vi skal bli en del av deres nettverk. Det kan åpne mange dører for oss, sier professor ved UiT Norges arktiske universitet, Ragnar Rasmussen.

Denne uken presenterte han og universitetslektor Fred Glesnes ideen om et  arktisk verdensensemble for et rådsmøte i UArctic (the University of the Arctic), og søknaden om å bli et tematisk nettverk under UArctic-paraplyen ble enstemmig godkjent.

– Endelig er det noen som ser på et samarbeid om musikk. Dette er veldig spennende og passer veldig godt inn i UArctic sin profil, sier Lars Kullerud, president i UArctic.

Ble imponert

Rett etter at Ragnar Rasmussen og Fred Glesnes hadde presentert sitt prosjekt til rådsømøtet i UArctic, spurte to universiteter fra Island og ett fra Finland om å få ta del i det nye arktiske lydbildet. Foto: Stig Brøndbo

Også flere av deltakerne i rådsmøtet ble imponert over planene og straks UiT-duoen hadde presentert prosjektet sitt, ble de kontaktet av to islandske og ett finsk universitet med spørsmål om å få bli med.

– Vi får ta en runde for å se hva de eventuelt kan bidra med inn i prosjektet. Fra før har vi allerede fått med oss tre partnere, et universitet i Jakutsk i Russland, Brandon University i Manitoba, Canada, og University of Highlands and Islands i Skottland, sier Rasmussen. Grunnen til at et skotsk universitet er med i et arktisk samarbeid, er at deres folkemusikk har mye til felles med arktisk urfolksmusikk.

– Den er som urfolksmusikken femtonig, og med den lange erfaringen de har med sjangerblanding , vil et samarbeid med Skottland skape et naturlig bindeledd mellom vestlig populærmusikk og urfolksmusikk, sier Fred Glesnes.

Utøvende musikere

Ideen om et internasjonalt, arktisk musikksamarbeid har vært diskutert i flere år ved Dt kunstfaglige fakultetet.  Dekan Kjell Magne Mælen har vært en pådriver i prosessen og når Rasmussen og Glesnes fant hverandre og begynte å snakke om å komponere ny musikk for å presentere et helt nytt arktisk lydbilde, tok ideen om et verdensensemble form.

– Det at vi begge er utøvende musikere og komponister, har vært avgjørende for prosjektet, sier Fred Glesnes.

Historikere og språkforskere

Et mål for verdensensemblet er at den nye musikken skal være inspirert av sagn, historier og myter fra Arktis. Derfor kommer musikerne til å søke tverrfaglig samarbeid med historikere, språkforskere og antropologer.

– Selv om dette først og fremst er et kunstnerisk prosjekt, blir det også et forskningsprosjekt og et musikkpedagogisk prosjekt. Studentene som skal delta vil få internasjonal erfaring og tilgang til et stort musikknettverk, sier Rasmussen. Han har tidligere tatt i bruk ny teknologi for samtidig å kunne dirigere kor som befinner seg på forskjellige steder.

– Presentasjonsteknologi, design og scenografi vil også kunne bli en del av prosjektet, sier Rasmussen.

Fordi UiT Norges arktiske universitet er medlem i The Arctic University-nettverket, tror UiT-duoen at det ikke vil bli vanskelig å få kontakt med fagmiljøer ved universiteter i alle arktiske land.

– Vi har allerede mange spennende fagnettverk gjennom UArctic, og et tematisk samarbeid om arktisk musikk passer godt inn i både vår og UArctic sin profil, sier prorektor Wenche Jakobsen ved UiT Norges arktiske universitet. Hun var til stede da Glesnes og Rasmussen presenterte sitt prosjekt i Burjatia, Russland, og håper at flere forskere og studenter vil benytte seg av nettverkene i UArctic.

Svein Tvedt Johansen fra Høgskolen i Harstad holdt en presentasjon om sitt internasjonale forskningsprosjekt om hvordan små bedrifter jobber sammen med lokalsamfunnet de holder til i. Foto: Stig Brøndbo

UiT har vært medlemmer i UArctic siden nettverket oppstod i 2001, og har siden oppstarten vært med i både tematiske nettverk for forskere og studentutveksling mellom arktiske universiteter.

To UiT-nettverk

Under rådsmøtet i Russland ble det godkjent også to andre nettverk hvor UiT er med. Professor Gunhild Hoogensen Gjørv ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging er UiT sin kontakt inn i temanettverket Model Arctic Council. På Institutt for helse og omsorgsfag er førstelektor Bente Nordbye UiT-kontakt i nettverket Northern Nursing Education.

I tillegg til Fred Glesnes og Ragnar Rasmussen sin temapresentasjon, holdt også prorektor Svein  Tvedt Johansen fra fusjonspartner Høgskolen i Harstad en presentasjon i Ulan Ude om hvordan suksessrike småbedrifter i distriktet får til et gjensidig samarbeid med lokalsamfunnet de holder til i.

Her finner du mer informasjon om tematiske nettverk.

Her finner du mer informasjon faglige UArctic-muligheter for studenter.

Solhaug, Randi Merete
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stig Brøndbo
Publisert: 19.06.15 00:00 Oppdatert: 22.06.15 09:30
Vi anbefaler