– Stort å bli æresdoktor

Forfatter Laila Stien synes det er stort - og litt sprøtt å bli utnevnt til æresdoktor ved UiT. Til høsten kommer en ny novellesamling fra hennes hånd.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 26.03.15 14:30 Oppdatert: 26.03.15 15:44

– Da jeg fikk telefon om at jeg var blitt æresdoktor ble jeg nokså beflippet. Det var litt uvirkelig, sier forfatter Laila Stien. 

I telefonen ble hun spurt om hun tok i mot hedersbevisningen, og først da rektor Anne Husebekk ringte litt seinere gikk det opp for henne hva som egentlig hadde skjedd. 

 Det er stort, og litt sprøtt, sier hun. 

Et æresdoktorat ved UiT innebærer ingen konkrete forpliktelser, det er en hedersbevisning som gis til personer som betyr noe spesielt i forskning, utdanning og samfunnsliv . Laila Stien får doktoratet for sitt omfattende forfatterskap, og spesielt for sitt arbeid med å oversette samisk litteratur. 

Hun er i et godt selskap. Også næringslivsaktør Trond Mohn og statsviter Oran R. Young ble utnevnt til æresdoktorer ved UiT i dag, og sammen føyer de seg inn en tradisjon som har vært siden 1982. 

Se lista over æresdoktorer ved UiT

Æresdoktor Laila Stien møtte studenter og ansatte ved Kunstfakultetet, der hun er gjesteforeleser for forfatterstudiet. Foto: Lars Åke Andersen

Laila Stien er gjesteforeleser ved forfatterstudiet ved UiT. Studiet tar opp kandidater annenhvert år, og de må sende inn tekster for å bli tatt opp. Det betyr at kvaliteten allerede er høy på de som kommer inn, og Stien er imponert over studentene. 

– Det er et flott studium, som betyr mye for litteraturen i Nord-Norge. Jeg er med og bidrar når det handler om noveller, og da leser jeg tekster og gir respons. Det er krevende og spennende både for meg og studentene, sier Stien, som innrømmer at det er lettere å presentere sine egne tekster enn å lese andres.

– Hva skriver du selv for tiden?

– Jeg holder på å legge siste hånd på ei ny novellesamling. Den kommer i august og skal hete "Over elva". Den handler om overganger. Jeg blir jo eldre, og livsfaser er noe som opptar meg, forteller Laila Stien, æresdoktor ved UiT.  

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 26.03.15 14:30 Oppdatert: 26.03.15 15:44
Vi anbefaler