Feiret teaterdag – med fest og forestillinger

– Vi får være kreative, blir faglig utfordret og får mye sceneselvtillit, sier studentene som tar bachelor i drama og teater ved UiT Norges arktiske universitet. Fredag feiret de verdens barne- og ungdomsteaterdag.
Brøndbo, Stig
Publisert: 22.03.15 00:00 Oppdatert: 23.03.15 18:41

Forestillingen «Kokken, brannmannen og sjukebilen» med skuespillerne Alexander Martinsen og Bernt Bjørn ble en miks av sugerørspagetti, hvetemel, lek – og ikke minst: Latter fra barnehageungene som var invitert for å se på. Foto: Stig Brøndbo

På programmet for fredagens teaterfaglige treff og feiringen av verdens barne- og ungdomsteaterdag stod det foredrag, forestillinger og samtaler med studenter fra bachelorprogrammet i drama og teater. I salen satt det fagfolk og studenter som arbeider med teater for og med barn, både profesjonelt og innen det frivillige scenekunstfeltet.

 Det har vært en fantastisk teaterdag, og vi er overveldet over hvor mange som ville delta i feiringen, sier Anne Eriksen, førstelektor ved Det kunstfaglige fakultetet, UiT. 

Barnebursdag

Trutmunn og selfie. Forestillingen til (f.v) Katrine Nervik, Sile Engkrog og Maret Michelle Mienna Eira fikk like god respons fra et voksent publikum som når de er ute på skolene og spiller det for målgruppen – tenåringsungdom. Foto: Stig Brøndbo

Det hele var bygget opp som en gedigen barnebursdag, og de 49 påmeldte deltakerne fikk en presentert en miks av foredrag og forestillinger. Etter å ha vist sin eksamensforestilling fra førsteåret på bachelorprogrammet i Drama og teater, fortalte studentene Katrine Nervik, Maret Michelle Mienna Eira og Silje Engkrog om en spennende studiehverdag med mye praktisk teaterarbeid.

 Måten vi har jobbet på har vært krevende og veldig lærerikt. Forestillingen vår har tenåringer som målgruppe og den har blitt til i et tett samarbeid med en referansegruppe bestående av ungdommer fra målgruppen vår, sier studenttrioen. 

Fantastisk

Etter at eksamensforestillingen ble skrevet ferdig, har studentene reist fra skole til skole og spilt den for små og store ungdomsgrupper. Tema for stykket er gruppepress og studentene fortalte om en fantastisk responsen fra ungdommene som har sett forestillingen.

 De kjente seg veldig igjen i tematikken, men straks en elev i salen sa at det ikke var gruppepress ved deres skole, sa alle andre seg enig i det, forklarte Maret Michelle Mienna Eira. 

Faglig skryt

Anne Eriksen, førstelektor ved Det kunstfaglige fakultetet, UiT, samtalte med studenter om hvordan de hadde jobbet fram eksamensforestillingen sin. Foto: Stig Brøndbo

Under fredagens feiring av Verdens barne- og ungdomsteater dag, var responsen på stykket fra de nær 50 i salen også veldig god. Studentene fikk mye faglig skryt, både for innholdet i forestillingen og for måten den var jobbet fram på.

 Bestillingen fra ungdommene var en forestilling som var morsom og levende. Derfor har vi brukt mye humor og mange sceneskifter i forestillingen, forklarte Katrine Nervik. Hun beskriver studiehverdagen som veldig spennende.

 Vi får være kreative og lærer mye. Miljøet er veldig godt, vi blir utfordret og får mye sceneselvtillit, sier Nervik. 

Vi har også like mye praktisk arbeid som teori, og får jobbe med lærerike prosjekter fylt med mye lek og moro, sier Maret Michelle Mienna Eira.

Godt eksempel

 Forestillingen til studentene er et godt eksempel på hvordan vi jobber hos oss, sier universitetslektor Marte Liset. Hun jobber mye med bachelorstudentene i drama og teater, og forteller om en studentgruppe med som består av en fin miks av studenter som kommer rett fra videregående og studenter som har tatt en bachelor i andre fag før de søker seg til drama og teater-faget. 

Barnehagebesøk

Feiringen av Verdens barne- og ungdomsteaterdag ble feiret med barnehagebarn var som et gedigent barneselskap, hvor (f.v) Marte Liset, Linda Wilhelmsen, Anne Eriksen og Trine Hild Blixrud var vertskap. Foto: Stig Brøndbo

Mange av de som studerer drama og teater, ender opp som instruktører for barne- og ungdomsteater ved for eksempel kulturskoler. Fokus fredag var da også teater for ungdom og barn, og en hel avdeling barnehagebarn var invitert til forestillingen «Kokken, brannmannen og sjukebilen» med skuespillerne Alexander Martinsen og Bernt Bjørn. Det ble en halvtime med miks av sugerørspagetti, hvetemel, lek – og ikke minst: Latter fra ungene i salen.

Brøndbo, Stig
Publisert: 22.03.15 00:00 Oppdatert: 23.03.15 18:41
Vi anbefaler