Bioinformatikk

Bioinformatikk er allerede og vil i framtiden være av stor betydning for farmasøytisk og bioteknologisk industri og marin industri som f.eks. havbruk. En forventer en revolusjon i hvordan en kan utvikle nye produkter basert på de kunnskapene som nås gjennom avanserte maskinlæringsmetoder anvendt på bioinformatiske data.

SYSBIO_logo2.png (Bredde: 560px)

Tidligere kunne biologer forstå sitt fagområde uten nevneverdig formell bakgrunn i matematikk og statistikk. Dette har endret seg dramatisk de siste 10 årene, siden internasjonale databanker med DNA- og proteinsekvenser er blitt nødvendige verktøy i mange medisinske og biologiske disipliner.

Vedlikehold og bruk av lokale, spesialiserte databaser blir viktige for prosjekter innen biologi, medisin, økologi og fiskeri. Spesielt gjelder dette problemstillinger der evolusjonen av genomet (den totale arvesekvensen til individer) og proteinets struktur er viktig i forståelsen av organismers og planters sykdommer og deres funksjon. Dette stiller imidlertid nye krav til biologer og medisinere når det gjelder forståelsen av matematiske modeller, informasjonsvitenskap og data.

Spesielt blir det viktig å finne nye sammenhenger i biologiske data. Her må både statistiske modeller og maskinlæringsmodeller forstås både fra et matematisk og informatisk synspunkt. Ikke minst må en være i stand til å tolke resultatene i form av biologiske modeller og sammenhenger. Dette gjør bioinformatikk til særdeles tverrfaglig, og matematikere, informatikere, medisinere, biologer og fiskeriforskere må jobbe i samme retning for å oppnå resultater av høy kvalitetet.

 

Personer tilknyttet denne aktiviteten er:

Professor Tor Flå

Professor Steinar Thorvaldsen (ILP)