Viderefører trådløs nettilgang på flyplasser

Trådløs nettilgang for studenter og ansatte på universiteter og høgskoler rulles nå ut som permanent tjeneste på norske flyplasser.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 20.01.14 00:00 Oppdatert: 20.01.14 15:11

Foto: Colourbox.com

Etter en omfattende testperiode sommeren og høsten 2013 har tilbakemeldingene vært gode.

– I løpet av testperioden har vi evaluert tjenesten. Og vi har nå besluttet å gjøre eduroam permanent tilgjengelig på lufthavner landet rundt for universitet og høyskole-sektorens mange brukere, sier Tom Myren i UNINETT.

Tjenesten leveres av UNINETT, i samarbeid med Avinor.

Trådløs nettilgang med eduroam på flyplasser innebærer at alle studenter og ansatte ved norske universiteter og høgskoler i Norge får trådløs internettilgang på en rekke norske lufthavner.

eduroam er operativt på 14 lufthavner fra sør til nord, og tjenesten er forventet å være operativ på ytterligere fire flyplasser innen kort tid. Disse fire er Narvik, Sandane, Sogndal og Ørsta/Volda.

IT-direktør Stig Ørsje. Foto: Torbein Kvil Gamst

– Dette er en tidsriktig utvikling slik at studenter og ansatte kan jobbe mobilt når de befinner seg på flyplasser, sier IT-direktør Stig Ørsje ved Universitetet i Tromsø. Bærbare enheter til ansatte og studenter vil automatisk koble seg til trådløsnettet uten ekstra registrering eller med begrensninger til tid eller kapasitet.

Les også: Trådløs tilgang på flyplasser

 

Eduroam

Eduroam (education roaming) er et internasjonalt og sikkert system for trådløs nettilgang i universitets- og høyskolesektoren, basert på samme brukernavn og passord uavhengig av hvor brukeren befinner seg. I praksis fungerer det slik at maskinen søker etter nærmeste eduroam tilgangspunkt og automatisk logger seg på, uten at brukeren trenger å foreta seg noe. De aller fleste statlige universiteter og høgskoler i Norge har eduroam, og det samme gjelder for høyere utdanningsinstitusjoner i de fleste land i Europa.

Mer om eduroam: www.uninett.no/eduroam

Disse flyplassene skal med:

Disse flyplassene er med:

  1. Oslo Lufthavn
  2. Bergen Lufthavn
  3. Stavanger Lufthavn
  4. Trondheim Lufthavn
  5. Tromsø lufthavn
  6. Bodø lufthavn
  7. Kristiansand lufthavn   
  8. Ålesund lufthavn  
  9. Alta lufthavn  
  10. Harstad/Narvik lufthavn
  11. Haugesund lufthavn  
  12. Molde lufthavn  
  13. Mo i Rana lufthavn
  14. Narvik lufthavn
  15. Sandane lufthamn
  16. Sogndal lufthamn
  17. Ørsta/Volda lufthamn
  18. Svalbard lufthavn

 

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 20.01.14 00:00 Oppdatert: 20.01.14 15:11
Vi anbefaler