Jenter for fremtiden

Jenter fra hele Nord-Norge var i helga samlet i Tromsø for å lære mer om hvordan de med realfaglig utdanning kan være med på å forme fremtidens teknologi.

Os, Vibeke
Publisert: 05.11.13 00:00 Oppdatert: 05.11.13 21:19

Rektor Anne Husebekk ønsker jenter fra hele Nord-Norge velkommen til en helg med naturvitenskap og teknologi. Foto: Hanne Sigrun Byhring

Drømmehelg i Tromsø
Elever ved videregående skoler, realfaglig studieretning, ble invitert til å søke om deltakelse på “Realfaglig jentetreff” som ble arrangert for første gang 1.-3. november i år. En invitasjon til en drømmehelg i Nordens Paris, med spennende foredrag, møte med rektor, praktiske øvelser innen realfag og teknologi, samt feiring av statistikkens år. Responsen lot ikke vente på seg, og 47 jenter har nå besøkt UiT Norges arktiske universitet for ei innholdsrik faglig og sosial helg.

Jentene ble lørdag morgen ønsket velkommen av rektor Anne Husebekk som fortalte litt fra sin egen tid som student og de valg som senere førte henne inn i medisinsk forskning. Hun viste også til hvordan hennes og kollegaers forskning på antistoffproblematikk rundt graviditet/fødsel nå har ført til oppstart av en bedrift, Prophylix Pharma AS.

Videre fikk de høre kvinnelige representanter fra blant annet Sparebank 1 Nord-Norge, Statoil, NORUT, ArcticZymes AS og Akvaplan/Niva fortelle om sine erfaringer i arbeidslivet. I løpet av helga var det lagt opp til flere poster, ved universitetets lokaliteter rundt på Tromsøya, der jentene fikk gjøre praktiske oppgaver med ulike tema.

Kaptein på eget fly eller egen skute
Jentene fikk boltre seg med simulatorer som i dag benyttes til trening av piloter og skipsførere. Lena Monsen prøvde seg som pilot og kunne fortelle av det var spennende å fly.
– Men vi fikk problemer med landingen for vi glemte å ta ned nesehjulet, så flyet fikk litt hard medfart, smiler hun.

Lena Monsen og Helga Skodvin fra Rognan videregående skole var veldig fornøyd med opplevelsene på jentetreffet. Foto: Vibeke Os

Helga Skodvin besøkte Plasmalaboratoriet der fysikerne ved UiT gjenskaper forholdene som finnes i verdensrommet og forsker på nordlys. Begge jentene var enige om at matematikkforedraget til Roger Antonsen med lysende sjonglørballer hadde vært spesielt fascinerende.
– Vi er kjempefornøyde og synes det er interessant og litt overraskende å høre om alle de forskjellige yrkene man jobbe innenfor. Man ser jo gjerne for seg at forskere er gamle menn med bustete grått hår, ler jentene, men nå ser vi jo at det forskes på mye spennende som vi daglig omgir oss med.
– Det er jo også fint å få oppleve at kvinner er så aktive innen realfaglig forskning.

– Jeg har tidligere vurdert å studere medisin, men nå vil jeg sjekke litt mer hvilke muligheter som finnes innen realfagsstudiene, sier Lena Monsen.

Lekbetont forskning
Noe av det andre som jentene kunne prøve seg på var bygging av LEGO roboter med innebygde sensorer for lys, farge, lyd og gyro. Robotene ble designet av jentene selv og skulle programmeres til å følge en gitt løype.

Golfstrømmen påvirker det nordnorske klimaet og jentene ble introdusert for klimamodeller og havets rolle i klimaet, og de fikk forske på en modell av drivkreftene bak Golfstrømmen - verdens største system for vannbåren varme.

Noen forsøkte seg på solkremproduksjon på lab’en. Virkestoffet i vanlig solkrem heter dibenzalaceton og kunne syntetiseres i laboratoriet. Stoffet skulle være i stand til å absorberehøyenergetisk ultrafiolett stråling og frigjøre energien som ufarlig ståling. Molekylet de lagde skulle derfor kunne beskytte huden mot UV-stråler fra sola.

Jenter må delta i fremtidens teknologiutvikling
– Dette er et ledd i NT-fak sin strategi om økt rekruttering av jenter til realfaglig utdanning, sier koordinator for jentetreffet Hanne Sigrun Byhring. – De realfaglige studiene har fortsatt en overvekt av gutter og vi synes det er svært viktig at jenter får god informasjon om de yrkesmuligheter og utfordringer som et naturvitenskapelig studie kan resultere i.

Bakgrunnen for jentetreffet er en erkjennelse av at flere jenter må være med på å forme fremtidens teknologi, og et ønske om å skape et møtested der jenter med interesse for naturfag kan treffe både likesinnede og gode rollemodeller.

–Som på mange andre arenaer i samfunnet har teknologien, og bruken av den, gjennom historien i stor grad vært formet og utviklet av menn. I dagens samfunn har kvinner også mulighet til å innta rollen som pådrivere i den teknologiske utviklingen, men altfor få jenter velger å benytte seg av muligheten. Vi mener det er viktig at kvinner er med på å forme samfunnet, også i rollen som teknologieksperter, utdyper Byhring.


Realister “brukanes” til det meste
Hun viser til at det ved NT-Fak jobbes det aktivt for å utdanne kunnskapsrike kvinner som senere kan besitte viktige roller der sentrale avgjørelser tas angående næringsliv, ressursutnyttelse og forvaltning.

– Det har derfor vært et mål med jentetreffet å vise bredden i yrkesmuligheter med å invitere kvinnelig foredragsholdere fra mange ulike bedrifter og forskningsinstitusjoner. Ikke så mange tenker på at kjemikere kan bli bedriftsledere, matematikere kan forutsi klimautviklingen, biologer utvikler bedre og mer miljøvennlig shampoo og at fysikere guider nordlysturister.
Store internasjonale utfordringer krever også realfaglig kompetanse og Byhring poengterer at det er viktig å få gjort jentene oppmerksomme på at realfaglige studier i aller høyeste grad en er internasjonal utdanning, med mange spennende nedslagsfelt i andre land og kulturer.

Os, Vibeke
Publisert: 05.11.13 00:00 Oppdatert: 05.11.13 21:19
Vi anbefaler