KUNSTNEREN I VERDEN

Spennende workshop for nye studenter ved Kunstfak! «Gå ut i verden og utforsk dine  kunstneriske ideer,  og finn ut hvordan det virker i uvante omgivelser!» Oppfordringen kom fra kunstner Marianne Heier , som ledet workshopen «Kunstneren i verden»; et fellesprosjekt for de nye bachelorstudentene i drama og teater, musikk og samtidskunst.

Elvemo, Arne
Publisert: 28.09.12 00:00 Oppdatert: 28.09.12 13:13

Hva kan kunstneren og kunsten tilby?

Marianne Heier
I innledningsforedraget fokuserte Heier på kunstnerens posisjon i samfunnet. Er kunstneren eksentriker eller entreprenør, eller begge deler? Hvilke konsekvenser, problemer og privilegier følger med kunstnerrollen i dag? Etter et inspirerende og tankevekkende foredrag ble studentene sendt "ut i verden" for å utforske sine egne kunstneriske ideer eller praksis.

Presentasjon – applaus - diskusjon

Workshopen avsluttet med interessante presentasjoner. Studentene viste videoer, bilder og holdt små foredrag, ble applaudert og kommentert – og det ble stilt spørsmål og diskutert hvilke muligheter det kunne være for å utdype og arbeide videre med utforskningen.

De hjemløse

En gruppe valgte temaet "De hjemløse studentene", og sjekket ut reaksjoner til forbipasserende når de satte seg med plakater ved siden av en rumensk tigger i sentrum.

Kunstintro - Kunstneren i verden

Så mange spørsmål – noen svar?

Hva er det som passer seg og hva passer seg ikke? Spørsmålet munnet ut i en video der dagligdagse hendelser kobles opp mot absurde innslag, med virkemidler som musikk, lyder fra naturen og lyrikk.

Flyers med kun et bilde på ble delt ut i sentrum. Hva var folks reaksjoner på denne «gaven»?

Hvordan oppleves det å slutte seg til en allerede etablert gruppe, for eksempel å slå følge med en gruppe mennesker? H va skjer om man stiller ut en tegning av lettkledte jenter ved siden av reklame for billige kjøttprodukter på veggen til Eurospar? Og kan man gå i naturen og intervjue en bjørk,og hvordan er det å bare være i naturen og oppnå en følelse av "mindfullness"?

"Det finnes ikke en nøkkel som passer til alle hjerter, men alle har et hjerte som kan åpnes." Dette var konklusjonen etter å ha testet ut handlinger som kan glede mennesker, som for eksempel å plukke blomster og gi til hurtigrutepassasjerer.

Ingenting er mislykket

Hva med de som opplevde at de ikke hadde produsert noe? Også det "ikke å få noe til" er en viktig erfaring å ha med seg, sa Marianne Heier til studentene før de startet arbeidet.  Derfor ble det også interessante diskusjoner rundt presentasjonen av slike erfaringer.
 
Det ensomme pianoet

Hvorfor er det så mange bortgjemte pianoer, og hvor er de? Se resultatet av jakten i filmen Ensomme piano. Jakten på de bortgjemte tangentene.

Viktig å bli møtt og sett

Etter at applausen til den siste presentasjonen hadde stilnet, oppsummerte vi prosjektet sammen med studentene.  En samstemt gruppe uttrykte  at det hadde vært givende og inspirerende,  så vel det kunsthistoriske foredraget som oppgaven. To av utsagnene fra studentene får oppsummere det hele: "Vi følte oss møtt og sett" og "Vi er blitt bevisst på hvem man kan være som kunstner".

Anne Eriksen

Elvemo, Arne
Publisert: 28.09.12 00:00 Oppdatert: 28.09.12 13:13
Vi anbefaler