Helsefak moderniserer farmasiutdanningen

Fra høsten 2012 skal morgendagens farmasøyter få et moderne utdanningsløp ved Universitetet i Tromsø.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.02.12 00:00 Oppdatert: 15.02.12 14:27

Thrina2.jpg (Bredde: 560px)
Leder for Institutt for farmasi, Thrina Loennechen, har 
lenge jobbet for å modernisere farmasiutdanningen i
Norge.
Foto: Elisabeth Øvreberg

Da byttes det tradisjonelle 5-årige integrerte masterstudiet i farmasi ut med et 3-årig bachelorprogram som kan bygges på med et 2-årig masterprogram.

Ingen andre universitet i Norge har gjort noe lignende, og endringen gleder instituttleder for farmasi, Thrina Loennechen.

Hun forteller at hittil har bachelorgradene i farmasi kun blitt tildelt ved høyskolene, og de kandidatene som har ønsket å bygge på til en mastergrad har måttet bruke 3-3,5 år ved universitetene.

Ved dette åpner Universitetet i Tromsø opp for at de med en bachelorgrad i farmasi fra en høyskole kan tas opp til det 2-årige masterstudiet deres.

Faglig støtte

Leder for Norges Farmaceutiske Forening, Tover Ytterbø, mener nyvinningen til Loennechen vil gi morgendagens farmasøyter et moderne utdanningsløp.

Universitetet i Tromsø har hvert år tatt opp 35 farmasistudenter, og disse studentene har vært ettertraktet i arbeidsmarkedet. Det planlegges nå å ta opp 35 studenter til begge de nye studieprogrammene fra høsten 2012.

– Alle med utdanning i farmasi er så å si sikret jobb, forsikrer Loennechen.

Hun har i flere år jobbet med å gi farmasistudentene i Norge et mer strømlinjeformet studietilbud. En av årsakene er at de siste års universitets- og høyskolereformer i Norge og Europa (Bologna-prosessen) har endret gradsstrukturen for høyere utdanning til et 3+2-utdanningsløp med en bachelorgrad etter tre år og en påbygning til mastergrad etter ytterligere to år. For flere profesjonsutdanninger, blant annet farmasi, har man beholdt en modell med et femårig integrert studieløp.

Fakta om farmasistudiet

Med en bachelorgrad i farmasi kan 
studentene søke om autorisasjon 
som reseptar farmasøyt og med en
mastergrad i farmasi kan de søke
om autorisasjon som provisor 
farmasøyt. 
Begge utdanningene kvalifiserer til
jobb i apotek, men bare de som
har en mastergrad kan få jobb
som driftskonsesjonær (apoteker).

 

Sikrer fleksibilitet

I 2008 nedsatte Nasjonalt profesjonsråd for farmasiutdanning et utvalg av som skulle se på mulige alternative modeller for en fremtidig farmasøytisk utdanning i Norge.

Thrina Loennechen satt i dette Sande-utvalget som leverte sin rapport i 2009. Der foreslo de å innføre en 3+2-modell for utdanningen av farmasøyter i tillegg til en videreføring av et femårig løp. De mente endringene sikrer større fleksibilitet med hensyn til studentutveksling både nasjonalt og internasjonalt, samt oppfylling av ønsket om en større harmonisering mellom utdanningsløp som kvalifiserer til mastergrad i farmasi. Dette for å gi studentene større valgmuligheter samtidig som man får kvalitetssikret utdanningene.

Skepsis fra Oslo

Til tross for dette velger Universitetet i Oslo (UiO) å fortsette med sitt 5-årige farmasistudium. I et høringssvar, som ble sendt til Universitetet i Tromsø i august, konkluderer de med at mange elementer i endringene for et 3+2-studium kan bidra til en modernisering av struktur og innhold i farmasistudiet, men at UiO velger å beholde den tradisjonelle ordningen. Bakgrunnen for dette er at opptakskravene endres ved omlegging fra 5-åring integrert master til et bachelor-masterløp.

– Vi er av den oppfatning at det å tilby et 5-årig universitetsstudium er av betydning for også i fremtiden å kunne rekruttere de best kvalifiserte studentene. Vi ser imidlertid at den kan være uheldig at studenter som ønsker å avslutte et femårig studieløp etter tre år, blir stående uten noen formell grad, skriver de.

Thrina Loennechen er derimot ikke bekymret for at studentene ikke er godt nok kvalifisert til å gjennomføre et masterstudium i farmasi etter en 3+2 modell.

– På det integrerte masterløpet er alle studentene som kommer inn sikret en mastergrad dersom de oppnår ståkarakter på alle eksamener. Med den nye ordningen med 3+2, må studenten først klare opptakskravene for å komme inn på bachelorstudiet, men også ha gode nok karakterer for kunne fortsette på masterprogrammet, avslutter hun.

Søknadsfrist for å begynne på de nye farmasistudiene er 15. april 2012.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.02.12 00:00 Oppdatert: 15.02.12 14:27
Vi anbefaler