- En enorm anerkjennelse

- Å få en Mohn-million, er en enorm anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort, sier Gøril Eide Flaten og Arnfinn Sundsfjord ved Det helsevitenskaplige fakultetet ved Universitetet i Tromsø.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.02.12 00:00 Oppdatert: 15.02.12 14:21

Tekst og foto: Stig Brøndbo

gruppebildehelsfakIMG_8753.jpg (Bredde: 560px)
Da 31 millioner kroner ble delt ut fra Tromsø forskningsstiftelse, gikk 6,2 millioner til det helsevitenskaplige fakultetet. På bildet er forskerne som fikk midlene:  (f.v) Kirsti Ytrehus, Eiliv Lund, Gøril Eide Flaten, Arnfinn Sundsfjord, den gavmilde bergenseren Trond Mohn, Tor B. Stuge, rektor Jarle Aarbakke og Steinar Johansen. Foto: Stig Brøndbo

I seks år har Gøril Eide Flaten forsket på en modell for hvordan virkestoffer i legemidler kan trenge gjennom tarmveggen slik at medisinen kommer ut i blodet og virker slik den skal. Mandag fikk hun og 29 andre forskere ved Universitetet i Tromsø en million kroner hver til å videreutvikle sine forskningsprosjekt. Midlene er ikke bundet opp til spesifikke formål, og kan disponeres slik Flaten mener det blir best for hennes eget prosjekt.

Veldig glad

- For meg betyr det at jeg kan få muligheten til å ansette en person til i forskningsprosjektet mitt, slik at arbeidet mitt kan bli mer omfattende, sier Flaten. Da hun fikk meldingen om at prosjektet hennes var tildelt midler fra Tromsø forskningsstiftelse, ble hun veldig glad.

- Jeg har skrevet mange søknader, og det å få disse midlene er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort til nå, sier Flaten.

Høyt kvalifisert

ArnfinnSundsfjordogTrondMohnIMG_8764.jpg (Bredde: 180px)
Arnfinn Sundsfjord (t.v.) er svært fornøyd
med å få en million kroner fra Trond
Mohn (t.h.) til sin forskning på antibiotika-
restistente bakterier. Foto: Stig Brøndbo

Også dekan Arnfinn Sundsfjord smilte bredt da han mandag traff Trond Mohn, mannen som har bidratt med 100 millioner kroner til forskning ved Universitetet i Tromsø. Sundsfjord fikk en Mohn-million til sin forskning på antibiotikaresistente bakterier.

- Midlene betyr at vi kan tillate oss å starte eksperimentell forskning for uttesting av nye strategier for å forsinke spredningen av antibiotikaresistente bakterier. I tillegg får vi råd til å beholde høyt kvalifisert personell i prosjektet, sier Sundsfjord.

Magisk triangel

- For oss betyr det veldig mye at de generøse midlene fra Trond Mohn er frie midler, sier rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke. Han karakteriserer den frie tanke, den frie forskning og de frie midlene som et magisk triangel.

- Med frie midler står forskerne mye friere til å disponere pengene slik de mener det best gagner sitt eget prosjekt, sier Aarbakke. Kriteriene for å bli bevilget en Mohn-million, er ifølge universitetsrektor Aarbakke kvalitet, kvalitet og atter kvalitet.

- Forskerne er blant de ypperste i hele verden innenfor sine fagfelt, og alle prosjektene som fikk støtte har fått stor internasjonal anerkjennelse, sier Aarbakke.

 

Disse prosjektene ved Det helsevitenskaplige fakultet har fått støtte:

Prosjekttittel

Søker

Tildelt

Permeability screening of new drug compounds: further characterization, development and optimization of the phospholipid vesicle-based model

For at det aktive stoffet i en tablett skal komme ut i blodet og virke systemisk må det være i stand til å passere over tarmbarrieren. Vi har utviklet en kunstig membranmodell som effektivt kan simulere i hvilken grad det store antall nye virkestoff som i dag utvikles i både legemiddelindustri og akademia kommer til å passere tarmveggen. Denne lovende modellen må imidlertid videreutvikles for å kunne vise sitt fulle potensial samt takle utfordringene man møter på i dagens legemiddelutvikling.

 

Gøril Eide Flaten

1 000 000

Genekspresjon og årsaker til brystkreft; Kvinner og kreft-studien

Kvinner og kreft er en av Europas største epidemiologiske kohort undersøkelser med ca 170 000 deltakere. Mer enn 50 000 har sendt en blodprøve i posten til UiT. For ca 400 kvinner har vi fått en liten bit av brystkreft svulstene, og for disse har vi også friske kontroller. Både blodprøver og brystvev er samlet inn på en spesiell måte som muliggjør analyser av både de genene kvinnene er født med (genomet), genenes uttrykk (transcriptomet) og genenes innpakning eller struktur (epigenetikk). Dette kan sammenholdes med opplysninger om levesett. Studien er unik i verdens-sammenheng og kan gi mye ny viten.

Eiliv Lund

1 000 000

Multidrug resistant enterococci: a clinical challenge needing new treatment strategies

Antibiotikaresistente bakterier er et økende globalt helseproblem. I det medisinske mikrobiologiske miljøet i Tromsø har vi gjennom mange år opparbeidet en betydelig forskningskompetanse knyttet til ulike sider ved antibiotikaresistens og etablert nasjonale referansefunksjoner. Tildelingen av forskningsmidler fra Tromsø forskningsstiftelse vil gjøre oss i stand til å beholde høyt kvalifisert imidlertidig vitenskapelig personale i fagmiljøet. Tildelingen vil også tillate oss å realisere eksperimentelle forskning for uttesting av nye strategier for å forsinke spredningen av antibiotikaresistente bakterier.

 

Arnfinn Sundsfjord

1 000 000

Whole genome sequencing of the cold-water coral Lophelia and coastal sea anemones - impact on ancestral tumor development and apoptosis

Lophelia korallen har stor økologisk betydning for det marine miljø i Norge, og har et særegent og interessant levesett. Vi kartlegger den totale arvemassen hos Lophelia og beslektede sjøanemoner ved bruk av avansert teknologi for DNA sekvensering. Her får vi en komplett oversikt over alle arveegenskaper hos koralldyr.  Målet vårt er å identifisere og studere gener og genprodukter med spesiell betydning for molekylær medisin, men også for klima og miljø, bioteknologi, og marin bioprospektering.

 

Steinar Johansen

1 200 000

Tolerisering av spesifikke T celleresponser kan forhindre Neonatal Alloimmun Trombocytopeni

Neonatal alloimmun trombocytopeni (NAIT) er en tilstand som kan resultere i blødninger hos foster og nyfødt. Hjerneskade og død er de alvorligste konsekvenser. Tilstanden skyldes en immunrespons i forbindelse med svangerskapet hos noen kvinner, og ødelegger fosterets blodplater og dermed evnen til å stoppe blødninger. I dette prosjektet vil vi undersøke om det er mulig å tolerisere, dvs tilvenne, utsatte kvinners immunsystem til barnets blodplater for å forhindre immunresponser mot disse i påfølgende svangerskap, og dermed forebygge NAIT.

 

Tor B. Stuge

1 000 000

Acute ischemia in chronic non-ischemic heart failure. Role of ROS, a double edged sword

I dette eksperimentelle prosjektet skal vi undersøke akutt infarkt i hjerter som allerede har kroniske forandringer på grunn av høyt blodtrykk og økt veggstress eller diabetes type II og forstyrret fett og sukkerstoffskifte. Kroniske forandringer i hjertet kan øke infarktstørrelse eller være kompensatoriske og bidrar til å redusere infarktet. I prosjektet skal vi spesielt studere betydningen av reaktive oksygenradikaler (ROS) og cellenes energiprodusent, mitokondriene, i denne sammenhengen.

 

Kirsti Ytrehus

1 000 000

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.02.12 00:00 Oppdatert: 15.02.12 14:21
Vi anbefaler