COAT

Rødrevsporing

Hvor ferdes rødreven?

På dette kartet kan dere nå selv zoome inn og ut og se på posisjonene til revene fra den siste uken.

Den siste posisjonen for hver rev vises med en sirkel. Ved å klikke på posisjonene til revene får du opp mer informasjon fra det aktuelle punktet.

NB! Kartet kan ta litt tid å laste inn

 
Sveip til venstre
Sveip til høyre

BEVEGELSER OG HABITATBRUK

I dette prosjektet ønsker vi å finne ut mer om bevegelsene og habitatbruken til rødreven på tundraen. Vi er spesielt interessert i å vite om rødrevene som ferdes langs kysten er de samme som besøker fjellrevhiene lengre innlands. GPS-posisjonene viser så langt at rødrevene kan vandre lange distanser mellom fjellene midt på Varanger og ut til kysten. Dette skjer spesielt på vinteren når det antagelig er mer mat å finne langs kysten og nært mennesker enn på fjellet. Årets valper kan også vandre langt for å finne seg et eget revir. Produktive habitater med mye mat og byttedyr blir mest brukt av rødreven, som vierkratt, fjæra, og nært hytter og mennesker.

GPS-halsbåndet tar en posisjon hver tredje time, og disse blir sendt til oss over Iridium satellitt. Noen ganger tar halsbåndet hyppigere posisjoner for å se mer detaljert på habitatbruket til reven. Når reven er i hi, eller skjult en plass, klarer halsbåndet noen ganger ikke å opprette kontakt med satellittene, da sendes ingen posisjoner.

Akkurat nå er det 1 rev som går rundt med halsbånd:

Spor-farge på kartet (forrige side)

Beskrivelse

   

Oransje

Murphy, han født i 2022, fanget på Kongsfjordfjellet

RØDREVJEGERE

Det er veldig mye arbeid og koster mye penger å fange en rødrev og utstyre den med et GPS-halsbånd. COAT har gjort disse investeringene fordi dette gir viktig kunnskap om rødrevens effekter på andre arter - slik som fjellrev og ryper. Derfor ber vi dere om å være ekstra forsiktige når dere jakter i områdene hvor de merkede revene ferdes. Revene er utstyrt med et GPS-halsbånd som henger ned under haken, men som kan være ganske godt skjult i vinterpelsen. I tillegg har revene øremerker som skal gjøre det lettere å se at de er prosjektdeltakere.

Bildet (øverst til høyre) viser merkingen på en rev i sommerpels. I videoen ser man at med vinterpels og dårlig lys kan det være vanskelig å se merkingen. Dessverre har flere merkede rev blitt skutt ved et uhell.

Hvis en rev med halsbånd skulle bli skutt ved et uhell skal reven og halsbåndet leveres SNO.

Takk for samarbeidet!

Dette er Thorsen, en voksen handrev, som holdt til i Smelror ved Vardø det meste av sommeren. I sommerpels er merkingen godt synlig. Foto: Svein Johannessen

Dette er Uhcci Biret, ei ung tispe fanget på Svartnesodden i november i år. Halsbåndet var noe uvant i starten og hun prøvde å riste det av seg, men som hunder, venner revene seg også fort til å bære halsbånd.