COAT ble initiert ved en bevilgning fra den norske regjeringen ved oppstarten av Framsenteret i 2011. Denne bevilgningen, sammen med støtte fra partnerinstitusjonene, finansierte planleggingsarbeidet som ledet fram publiseringen av vitenskapsplanen for COAT i 2013. Etter at vitenskapsplanen ble publisert har UiT, NP og Framsenteret gitt midler til å drifte overvåkningsserier på Varangerhalvøya/Várnjárgga og Svalbard/Sválbarda. Overvåkningsseriene har sitt opphav i tidligere prosjekter/programmer. De er nå inkluderte som basisserier i COAT.
Siden 2016 har også Miljødirektoratet gitt betydelige etablerings- og driftsmidler til to av COAT overvåkningsmoduler på Varangerhalvøya. Norges forskningsråd (NFR) har samtidig gitt prosjektmidler til utvikling av analyse- og varslingsmodeller som baseres på COAT overvåkningsserier.
I 2016 kom COAT på Norges forskningsråds (NFR) «Veikart for Nasjonal Forskningsinfrastruktur». Dette har utløst store bevilgninger fra NFR og Tromsø forskningsstiftelse til etablering av instrumenterings- & logistikksystemer for COAT på både Svalbard og Varangerhalvøya, samt en felles digital infrastruktur (dataportal). Denne oppbygningen av COAT-infrastrukturen har også gitt opphav til de to teknologiutviklingsprosjektene «COAT Tools» og «Distributed Arctic Observatories (DAO)» finansiert av UiT og Tromsø forskningsstiftelse (COAT Tools) og NFR (DAO).
Disse infrastruktur - og teknologiprosjektene ble avsluttet i 2023 slik at COAT er rustet til full drift både på Svalbard og på Varangerhalvøya. Fra og med 2024 er den langsiktige driften av COAT finansiert over statsbudsjettet.