Åpen dag på utgravningene på Tønsnes

Arkeologene fra Tromsø Museum - Universitetsmuseet inviterer til åpen dag på utgravningen på Tønsnes. Vi byr på familievennlige og gratis aktiviteter fra hverdagen på den gamle steinalderboplassen.

Bli med på å skyte med pil og bue, knakke steinredskaper og smake på mat laget i kokegrop slik man gjorde i steinalderen.

Du kan også prøve deg for en dag som arkeolog med å grave ut i felt.

Arkeologene viser rundt på utgravningsfeltene og forteller om årets spennende funn.

Store funn

Tidlig i utgravinga dukket det opp mange skiferredskaper som er 4000 – 6000 år gamle og som vitner om storstilt jakt og fangst i yngre steinalder. Flere av redskapene er helt nye typer som vi ikke har sett maken til tidligere.

I tillegg finner vi spor etter flere tufter og husstrukturer som er nøye undersøkt, noe som bekrefter at hele neset har vært et svært viktig boplass for denne regionen. Årets store funn er en gravhaug fra steinalderen som tidligere ikke er kjent. Her møtes flere kulturimpulser fra det nordlige jakt og fangstsamfunnet og sørskandinaviske gravtradisjoner, et funn som bekrefter Tønsnes som et knutepunkt. Også en skjelden pilespiss i flint, vitner om utstrakt utveksling og kontakt mellom nord og sør.

Les bloggen fra årets utgravningsprosjekt på Tønsnes - gravning etter selveste "Ur-Tromsø"  her.

Transport og parkering

Vi oppfordrer publikum til å benytte offentlig transport , buss nr. 450 fra sentrum med avgang fra Tromsø Prostneset kl 1100, 1210 og 1410. Retur kl 1316 og 1545 (Steinnes snuplass).

Om du velger bilen: Kjør fylkesvei 53 mot Oldervik og følg anvisning og skilt på venstre hånd for nedkjøring og parkering på gamle Grøtsund fort.
Det er få parkeringsplasser tilgjengelig så det er viktig å følge instrukser og oppmerkede steder for parkering på området og kjør gjerne sammen med en venn.


Følg den oppmerkede ruten til utgravningsområdene på nesets vestside. Det vil være ca. 500 m å gå fra enden av veisystemet over terrenget til utgravningsfeltene. OBS Det er dessverre ikke mulig å ta seg frem med rullestol til feltene.

 

Husk gode sko og klær etter været.

Når: 23.08.14 kl 11.00–16.00
Hvor: Tønsnes
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender