vår 2015
STV-1001 Demokrati og politikk i idéhistorisk belysning - 10 stp

Søknadsfrist

1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er obligatorisk i bachelorstudiet i statsvitenskap og i lektorutdanningen for trinn 8-13 - master, studieretning statsvitenskap. Emnet kan inngå i den statsvitenskapelige spesialiseringen i bachelorstudiet i politikk, økonomi og filosofi. Passer som støtteemne for andre samfunnsfag, jus, fiskerifag og humanistiske fag. Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode: 9199 enkeltemner lavere nivå.


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

STATSV-102 Politisk teori og statsvitenskapelige analysetilnærminger 10 stp

Innhold

Emnet gir en innføring i den politiske tenkningens idéhistorie, med særlig vekt på utviklingen i synet på demokrati som styreform. Videre legges det spesiell vekt på å vise hvordan man med utgangspunkt i ulike politiske teorier og ideologier kan argumentere normativt rundt politiske stridsspørsmål.

 


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

  • kunnskaper om ulike politisk-teoretiske og ideologiske retninger fra antikken til vår egen tid
  • kunnskaper om hva ulike sentrale teoretikere har bidratt med i denne idéutviklingen
  • kunnskaper om hva som kjennetegner demokratiet som styreform
  • forståelse av hvordan ulike tankeretninger har påvirket utformingen av politikk og styresett, da særlig demokratiet, over tid
  • forståelse av hvordan synspunkter med utspring i ulike teoriretninger og ideologier kan anvendes i avveiningen av politiske stridsspørsmål.

 

Ferdigheter

  • kunne redegjøre for sentrale politisk-teoretiske og ideologiske retninger gjennom historien og være i stand til å drøfte så vel forholdet mellom disse som mellom idéhistorien og den politiske utviklingen i fortid og samtid
  • særlig skal det kunne gjøres rede for sentrale teoretiske aspekter ved demokrati som styreform, hvilke spesielle problemer som knytter seg til denne styreformen og viktige forslag til løsninger
  • kunne anvende politisk-teoretiske argumenter i en normativ diskusjon om politiske stridsspørsmål.

 

Kompetanse

  • kunne formidle statsvitenskapelig kunnskap om idéhistorien, og særlig demokratiet som historisk idé og realitet
  • kunne bruke politisk-teoretiske innsikter i normative argumentasjons- og avveiningsprosesser
  • være i stand til å tilegne seg dypere forståelse av politisk tenkning og dennes forutsetninger og derigjennom dypere forståelse av samtidig politisk argumentasjon og handling.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.
Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Læringsformer og aktiviteter

Emnet består av 10 dobbeltimer med forelesning (totalt 20 timer) og 7 dobbeltimer med seminar (totalt 14 timer). Gjennom seminarundervisning får studentene trening i å legge frem faglig stoff.


Eksamen

Eksamen er todelt og består av:

- En hjemmeeksamen på inntil 2.000 ord over oppgitt tema. Skrivefristen er en uke. Det er anledning for to studenter å skrive sammen. Oppgaven bør da være på inntil 3.000 ord.

- En 3 timers skoleeksamen.

 

Endelig karakter blir gitt på bakgrunn av en samlet vurdering av hjemmeeksamen og skoleeksamen. Karakterskala fra A-E for bestått og F for ikke bestått. Det tilbys kontinueringseksamen ved karakteren F.

Eksamensformen prøver studentenes evne til selvstendig arbeid med et sentralt tema fra kurset, samt deres faglige skriveferdigheter. Skoleeksamen gjør det mulig å ytterligere etterprøve studentenes tilegnelse og forståelse av pensum, samt deres evne til å drøfte dette faglig.


Pensum

 STV-1001 Demokrati og politikk i idéhistorisk belysning

Pensumliste våren 2015

 

(Tekster merket * finnes i kopisamling som kan kjøpes i universitetsbokhandelen Akademisk Kvarter.)

 

Arblaster, A.: Democracy. 3. utg. Buckingham: Open University Press, 2002. (109 s.)

 

* Hanssen, Gro Sandkjær: ¿Minoriteter og demokrati.¿ Kapittel 6 i Knut Midgaard og Bjørn Erik Rasch (red.): Demokrati ¿ vilkår og virkninger. 2. utgave. Bergen: Fagbokforlaget, 2004. (28 s.)

 

*Held, David: Models of Democracy, Second Edition. Cambridge: Polity Press, 1996. Følgende kapitler:

  • Kap. 5: ¿Competitive Elitism and the Technocratic Vision¿ (42 s.)
  • Kap. 6: ¿Pluralism, Corporate Capitalism and the State¿ (første del) (20s.)

 

Malnes, R. og K. Midgaard: Politisk tenkning. 3. utg. Oslo: Universitetsforlaget, 2009. Kapittel 2¿8, 11¿15 og 18¿30. (293 s.)

 

Smits, Katherine: Applying Political Theory. Issues and Debates. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2009. Kapittel 1¿4 og 7¿12. (209 s.)

 

* Weigård, Jarle og Erik Oddvar Eriksen: ¿Deliberasjon og demokrati.¿ Kapittel 4 i Knut Midgaard og Bjørn Erik Rasch (red.): Demokrati ¿ vilkår og virkninger. 2. utgave. Bergen: Fagbokforlaget, 2004. (31 s.)

 

 

Totalt: 732 sider 

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: STV-1001
  • Tidligere år og semester for dette emnet