vår 2014
MBI-1001 Celle- og molekylærbiologi - 20 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er obligatorisk i flere studieprogrammer ved UiT. Emnet kan tas som enkeltemne.

 


Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2).

Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

BIO-100C Cellebiologi/genetikk/mikrobiologi 12 stp
BIO-103 Cellebiologi/genetikk 15 stp
FAR-1211 Cellebiologi, biokjemi og praktisk farmasøytisk kjemi 10 stp
MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi 15 stp

Innhold

MBI-1001 består av fire fagmoduler, biokjemi, cellebiologi, genetikk og mikrobiologi som tilsvarer 5 studiepoeng hver. Undervisningen i de fire fagmodulene vil gi en innføring i cellenes struktur og funksjon,elementær biokjemi, mikrobiologi samt klassisk og molekylær genetikk. Laboratorieøvelsene vil gi trening i moderne biokjemiske, genetiske, cellebiologiske, mikrobiologiske teknikker og arbeidsmetoder.

Biokjemi
Undervisningen i biokjemi vil gi en innføring i molekylers struktur og funksjon med eksempler av relevans for forskjellige disipliner innen biologien. Aminosyrer, peptider og proteiner vil bli presentert, med vekt på enzymers tredimensjonale struktur, funksjon og kinetikk. Videre vil det bli gitt en elementær innføring i karbohydratkjemi/glykobiologi, lipider og lipoproteiner.

Cellebiologi
Undervisningen i cellebiologi vil behandle det molekylære grunnlaget for cellens struktur og organisering. Viktige tema er membraner og transport over membraner, endomembransystemet og andre organeller, signaloverføring, sortering av proteiner, cytoskjelettet, energiomsetning og metabolisme.

Genetikk
Undervisningen i genetikk vil gi en beskrivelse av DNA- struktur og funksjon. Studentene skal få forståelse for hvordan genetisk informasjon er organisert i cellen samt hvordan den blir videreført gjennom mitose (celledeling) og meiose (kjønnscelledeling). Undervisningen vil dessuten gi en innføring i intracellulær signaloverføring. Grunnleggende prinsipper innen klassisk genetikk vil bli presentert. Det gis innføring i hvordan arvemateriell avleses og blir uttrykt i celler, samt hvordan en mutasjon kan endre et proteins egenskaper. Videre vil undervisningen ta for seg forskjellige reguleringsmekanismer for genuttrykk. Det vil også bli presentert noen eksempler på praktisk bruk av genteknologi.

Mikrobiologi
Undervisningen i mikrobiologi vil gi en oversikt over funksjonen til og betydningen av mikroorganismer med vekt på en morfologisk, fysiologisk og funksjonell (økologisk) beskrivelse. Dette vil omfatte mikroorganismers oppbygning, metabolisme og vekst. Det vil også bli gitt en innføring i mikroorganismenes funksjon i økosystemet, vert-mikroorganisme interaksjoner (normalmikroflora, symbiose, patogenitet), samt mikroorganismers rolle i bioteknologi og bioremediering.

Anbefalte forkunnskaper

BIO-0001 Grunnleggende biologi, KJE-1001 Introduksjon til kjemi og kjemisk biologi

Hva lærer du

Ved fullført emne skal studenten kunne:
- Beskrive oppbygning og funksjon av karbohydrater, lipider, nukleinsyrer og proteiner.
- Beskrive den elementære energiomsetningen i eukaryot celle og intracellulær signallering.
- Beskrive struktur og funksjon til de ulike organellene i eukaroyte celler, samt gjengi generell oppbygning av prokaryote celler.
- Beskrive mitose, meiose og Mendels lover samt sammenheng mellom disse og kromosomal nedarving.
- Beskrive replikasjon, transkripsjon og translasjon samt kunne gjengi hvordan regulering av genuttrykk kan foregå i prokaryote og eukaroyte celler.
- Beskrive forskjell på bakterier, arkebakterier og virus samt gi eksempler på hvordan mikroorganismer påvirker samfunnet.

 


Undervisnings- og eksamensspråk

All undervisning foregår på norsk.

Undervisning

64 t forelesninger (8 dobbelttimer pr. delemne), 28 t gruppeundervisning, 48 t laboratorieøvelser (3 øvelser à 4 timer pr. delemne).

Laboratoriekurset er obligatorisk, og må være godkjent for å få gå opp til eksamen. Labkurset blir godkjent når man har vært til stede på alle 12 øvelsene og fått godkjent innleveringen i etterkant. Laboratorieøvelsene er et eget læringselement i emnet og det kan bli stilt spørsmål fra dem ved eksamen. Innlevering av journal etter laboratorieøvelsene er obligatorisk. Alle journalene må være godkjent før man kan ta avsluttende eksamen.

Sykdom eller andre helt spesielle uforskyldte situasjoner er eneste gyldige fravær for lab. Ved sykdom kreves det ikke legeattest, men det må gis beskjed til delemneansvarlig. Ugyldig fravær eller mye fravær på grunn av sykdom vil føre til underkjennelse av lab-kurset. Selv med gyldig fravær kan en student være borte fra maksimalt 2 laber og bare fra en lab pr. delemne.

Eksamen

To skriftlige deleksamener (3 timer per deleksamen), en i midten av semesteret og en ved semesterslutt. Første deleksamen tester studentens kunnskaper i fagmodulene biokjemi og cellebiologi, og andre deleksamen tar for seg genetikk og mikrobiologi. Besvarelsene fra hver deleksamen sensureres og gis én felles karakter etter at siste deleksamen er avlagt. Hver fagmodul (biokjemi, cellebiologi, genetikk og mikrobiologi) vektes likt og må vurderes til bestått for at hver deleksamen i sin helhet skal være bestått. Endelig karakter i MBI-1001 blir et gjennomsnitt av resultatene fra de to deleksamenene, der hver deleksamen vektes likt. Det brukes en gradert skala med 5 trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått. Begge deleksamener må være bestått for å kunne beregne gjennomsnittskarakter. Gjennomsnittskarakteren beregnes ut i fra Forskrift for eksamen § 37. Det er gjennomsnittskarakteren som vil stå på vitnemålet.

Arbeidskrav

Laboratoriekurs i biokjemi og cellebiologi må være godkjent for å få ta deleksamen 1. Laboratoriekurs i genetikk og mikrobiologi må være godkjent for å få ta deleksamen 2.

Kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen

Ved stryk på en eller begge deleksamener gis det mulighet for studenter til å gå opp til ny eksamen (kontinuasjonseksamen). Kontinuasjonseksamen avholdes etter at begge deleksamenene er avholdt, vanligvis i september. Det er da mulig å avgi kontinuasjonseksamen på den deleksamen som mangler for å oppnå karakter i MBI-1001. Eksamenstid på kontinuasjonseksamen vil være 3 timer per deleksamen.

Ved gyldig sykefravær arrangeres utsatt prøve samtidig som kontinuasjonseksamen.

Ny eksamen

Hvis studenten ønsker å forbedre karakteren i MBI-1001 ved å gå opp til ny ordinær eksamen neste år, må studenten ta begge deleksamener om igjen. Dette gjelder også hvis studenten kun har strøket på en deleksamen (ved ordinær og kontinuasjonseksamen) og ønsker å ta ny ordinær eksamen neste år.

Klage

Ved klage på karakter må besvarelsen fra begge deleksamener forelegges ny sensur.

Tidligere eksamensoppgaver finner du her

 


Pensum

Oppdatert og detaljert informasjon om pensum og utgave av lærebøker vil bli gitt ved oppstart. Vær oppmerksom på at denne oversikten ikke viser nøyaktig sidetall, men en generell oversikt over pensum i forhold til de utgaver av bøkene som er gjengitt nedenfor.

Pensum i cellebiologi
World of the cell, 6. ed.
Kap. 1 og 4 (ikke pensum, men anbefalt som introduksjon)
Kap. 7-12
Kap. 15-17

Pensum i genetikk
World of the cell 6. ed.
Kap. 14
Kap. 18-23

Pensum i biokjemi
Lehninger Principles of Biochemistry ved David L. Nelson og Michael M. Cox 4. utgave 2004
Kap. 1-4
Kap. 6-7
Kap. 10

Kompendier
Proteiner og enzymer, ved Clive Little og Ragnar Olsen, 1983
Laboratorieøvelser i proteinrensing og analyse.

Pensum i mikrobiologi
Brock Biology of mikroorganisms, 11. ed. 2006. Pearson Prentice Hall International.
Kap. 1
Kap. 6
Kap. 9
Kap. 19-21
Kap. 30

Kompendier
Laboratoriekurs i mikrobiologi Bio-1001 ved Liaimer, Anton, Institutt for biologi.

 

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested:
  • Studiepoeng: 20
  • Emnekode: MBI-1001
  • Tidligere år og semester for dette emnet