Kjæmpenes skal lede Finnmarksfakultetet

Wenche Kjæmpenes har blitt ansatt som dekan for Finnmarksfakultetet. Hun får også et særlig ansvar for tilrettelegging av faglige aktiviteter i Finnmark for hele UiT.
Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 27.05.15 00:00 Oppdatert: 27.05.15 19:09

ANSATT: Universitetsstyret har ansatt Wenche Kjæmpenes som dekan for Finnmarksfakultetet. (Foto: Inger Elin Utsi/UiT Norges arktiske universitet)

Universitetsstyret har ansatt Wenche Kjæmpenes som dekan ved Finnmarksfakultetet. Da søknadsfristen gikk ut den 21. februar i år var det fire som hadde søkt på dekan-stillingen.

Kjæmpenes er i dag konstituert dekan ved Finnmarksfakultetet  og har vært i dekan siden 1. august 2014. Hun var før det prodekan for forskning, også det ved Finnmarksfakultetet.

– Jeg er veldig glad for at Universitetsstyret har gitt meg den tilliten å fortsette som dekan i en fireårsperiode, sier Wenche Kjæmpenes (52) da hun fikk beskjed om tilsettingen. Prorektor Kenneth Ruud er fornøyd med nytilsettingen. 

– I Wenche har vi fått en meget god dekan som kan ta den positive utviklinga av Finnmarksfakultetet videre. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid, sier Ruud.

Kjæmpenes trekker fram de positive erfaringene ved å være en del av den faglige ledelsen ved UiT Norges arktiske universitet, som utslagsgivende for at hun søkte. Som dekan vil Kjæmpenes ha ansvaret for å videreutvikle og lede fakultetets forsknings- , utdannings- og formidlingsvirksomhet i tråd med UiTs overordnede mål.

– Å lede et fakultet som holder på å  bygge seg opp og jobbe inn mot et universitetssystem, er spennende, sier hun og legger til at fagmiljøene i Finnmark har fått nye muligheter gjennom fusjonen spesielt knyttet til kompetanseheving og faglig utvikling.

– Ved universitetet er man en del av et større kompetansemiljø. Vi som kom fra høgskolen har vært gode på undervisning, og har også med oss flere med lang forskningserfaring, men vi merker et sterkere  krav om å bidra mer på forskningsfronten. Det er positivt at vi må strekke oss, sier hun.

Attraktiv arbeidssted

Finnmarksfakultetet er også et mer attraktivt arbeidssted etter fusjonen. Tidligere var det få fagstillinger som ble besatt av kandidater med førstekompetanse. Høgskolen måtte derfor selv legge til rette for en faglig utvikling for de ansatte. Etter fusjonen har Finnmarksfakultetet lyst ut sju ledige førsteamanuensis-stillinger som alle er blitt besatt av søkere med doktorgrad.  

– Dette er en god faglig kompetanseheving  for fakultetet og fakultetet vil nå jobbe for å få flere til å kvalifisere seg til professor. Etter fusjonen har også fakultetet fått på plass masterprogram på alle institutt og alle institutt har nå etablert ny forskningsstruktur gjennom forskningsgrupper. Vi skal bli attraktive og det skal være attraktivt å jobbe i Finnmark, påpeker hun.

Nettopp den faglige utviklingen og samarbeidet internt på fakultetet er noe som motiverer henne for dekan-oppgaven.

 – Det er spennende å være leder fordi jeg har med meg både dyktige  fagfolk og et dyktig lederteam som med sin kompetanse inngår i et felleskap, sier hun og legger til at  samarbeid og god kommunikasjon er nøkkel for organisasjonsutvikling.

Ansvar for faglige aktiviteter i Finnmark

Kjæmpenes vil også få særlig ansvar for tilrettelegging av faglige aktiviteter i Finnmark for hele UiT. I den forbindelse er det etablert et forum ved campus Alta som ledes av dekanen for Finnmarksfakultet  og der aktører fra ulike fakultet og enheter ved UiT med aktivitet i Finnmark møtes jevnlig for å diskutere løsninger for fellesskapet. Kjæmpenes mener hun som dekan ved Finnmarksfakultetet har et særskilt ansvar for å  bringe de utfordringer og problemstillinger som er særskilte for Finnmark inn i universitetet.
– Som dekan er man en del av ledelsen på UiT, sier hun og ønsker at campusmøtene skal være bindeleddet for all virksomhet og ikke minst det regionale næringslivet. Derfor er også samarbeid med de andre campusene i Finnmark også viktig.

Større ansvar gjennom fusjon

Finnmarksfakultetet har også virksomhet på Campus Kirkenes og Campus Tromsø.
– Gjennom fusjonen har vi fått et større nedslagsfelt. Vi har også fått mye større ansvar for Troms fylke, sier hun og ser fram å se hva de kommende fusjonene har å bringe.

Hun poengterer at UiT Norges arktiske universitetet vil gjennom flere fusjoner bli den størst t i Nord-Norge innen sosialfaglige utdanninger.

– Dette gir mange muligheter i de nye fusjonene og man går inn et spennende faglig utviklingsarbeids, påpeker hun.

Finnmarksfakultetet har funnet sin plass i UiT og den arktiske profilen som UiT har i sin strategi er viktig for fakultetet.  

– En gjennomgående satsing for fakultetet er kultur, identitet og natur i Arktisk. Vi har arktiske studier som naturguide, og vi har en urbefolkningsprofil på Institutt for barnevern og sosialt arbeid, og vi har arktisk reiseliv, sier hun.

Populært å studere i Alta

Fakultetet har også god gjennomstrømning av studenter, over gjennomsnittet i UiT. En av styrkene ifølge Kjæmpenes er mulighetene i Alta.

– Vi er tilstede i Finnmark og tilbyr noe annet. Vi har godt med hybler til studenter og har nærhet til fritidsaktiviteter og natur, og ikke minst har vi samme kvalitet på utdanningene. Vi opplever en kraftig økning i studentsøking – hele campus opplever et løft, sier hun og er selv klar for løfte fakultetet og Finnmark gjennom universitetssystemet.

Fakta om Finnmarksfakultetet:

Finnmarksfakultetet ble opprettet i forbindelse med fusjonen mellom UiT og Høgskolen i Finnmark, og er ett av sju fakultet. Fakultetet har både virksomhet i Troms og Finnmark, samt Svalbard og er det eneste fakultetet ved UiT som ledes fra Alta. Fakultetet har per 1. april 2015 106,5 årsverk og hadde etter registering ved høstsemesteret 837 studenter.

Fakultetet består videre av tre institutter, som er Institutt for barnevern og sosialt arbeid, Institutt for reiseliv og nordlige studier og Idrettshøgskolen, samt en fakultetsadministrasjon.  

Les mer om fakultetet på deres hjemmesider.

 

 

 

Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 27.05.15 00:00 Oppdatert: 27.05.15 19:09
Vi anbefaler