Klimaendringer forverret av knaskende mikrober!

Menneskeskapt klimaendring med fokus på CO2 utslipp preger media og politisk debatt, men små mikrober i smeltende permafrost kan skape ytterligere katastrofe for jordkloden.
Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 30.04.15 00:00 Oppdatert: 30.04.15 15:16

Mikrobene i arktis kan forverre klimaendringene. Foto: Peter Frenzel

Professor Mette Svenning og forsker Alexander Tveit fra UiT Norges arktiske universitet har nylig dokumentert hvordan komplekse samfunn av mikrober blir påvirket av temperaturendringer. Mikrobene knasker på døde planter og annet organisk snacks de finner i jorda, og slipper ut metan og karbondioksid. Det viser seg at disse mikrobene raskt kan tilpasse seg økt temperatur - jo varmere det blir, jo mer aktive blir mikrobene, jo mer metangass blir produsert. 

Les også saken i New Scientist: Microbes play a villainous role in Arctic climate change

Petter Frenzel graver i arktisk torvjord, fra undersøkelse ved Ny-Ålesund. Foto: Mette Svenning

Mikroorganismer produserer og omsetter drivhusgasser i permafrost økosystemer. Hvordan mikroorganismene i disse økosystemene vil respondere på klimaendringer og temperaturøkning har tidligere vært ukjent. Det arktiske karbonlageret utgjør en tredjedel av alt organisk karbon på jorden, og er en stor kilde til drivhusgassene karbondioksid (CO2) og metan (CH4). Metan er en sterk drivhusgass fordi den binder mye solenergi  i atmosfæren. Økt mengde av metan kan derfor ha stor effekt på vårt klima. Allerede tror man at opptil 10 prosent av globale metanutslipp kan komme fra smeltende permafrost.

Les også saken i Washington Post: The invisible organisms that threaten to make climate change much worse

Mette Svenning på jakt etter mikrober på Svalbard. Foto: Tim Urich


Alexander Tveit og Mette Svenning har samarbeidet med forskere Tim Urich og Peter Frenzel fra Østerike. Sammen har de gjort undersøkelser på Svalbard og funnet at en temperatur-økning vil føre til endringer i både sammensetningen og aktiviteten til mikroorganismene i Arktis. - Ved høyere temperaturer er det andre organismer og interaksjoner som dominerer, det er dette og ikke et økt antall mikrober som gjør at metan-utslippene vil øke, sier Mette Svenning. Dette vil igjen ha en forsterkende effekt på klimaendringene. -Våre resultater viser at temperaturøkningen har en dramatisk effekt på mikroorganismene, sier Tveit som selv har tatt doktorgrad på dette temaet. Forskningen og doktorgraden fra UiT har gitt ny kunnskap i mikrobiell økologi samt en bedre forståelse av terrestre økosystemer i Arktis og hvordan de vil respondere ved klimaendring.

Les også: Klimasensitive mirkoorganismer i Arktisk jord

Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 30.04.15 00:00 Oppdatert: 30.04.15 15:16
Vi anbefaler