Får fri for å delta i Tromsøundersøkelsen

Tromsø kommune, Næringsforeningen og UiT går sammen om en felles dugnad for Tromsøundersøkelsen. Dette gjør de ved å oppfordre ansatte til å bidra i arbeidstida.
Mackenroth, Anika
Publisert: 17.04.15 00:00 Oppdatert: 17.04.15 18:16

Samles om felles dugnad for Tromsøundersøkelsen. Fra venstre:
Leder i Næringsforeningen for tromsøregionen Nils Kristian Sørheim
Nilsen, prosjektleder for Tromsøundersøkelsen Heidi Johansen og
byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Foto: Renate Alsén Øvergård

Tekst og foto: Renate Alsén Øvergård

I likhet med UiT vil de ansatte i Tromsø kommune få fri i arbeidstida for å delta. Både for å fylle ut spørreskjemaet i forkant og for å delta på de kliniske undersøkelsene.

– I går sendte jeg e-post til alle ansatte i Tromsø kommune der jeg informerte om at de får fri fra jobb for å delta i undersøkelsen. Vi ønsker at flest mulig skal delta. Det utgjør litt i kroner og øre, men på lang sikt kan forskningen bidra til resultater som er nyttige for oss som organisasjon, og vi er opptatte av helseforebygging, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Les også: Tromsøundersøkelse nummer sju er i gang

Næringsforeningen i Tromsøregionen er også med på denne dugnaden, og leder Nils Kristian Sørheim Nilsen oppfordrer alle sine medlemsbedrifter og kontakter til å bli med.

– Vi skal sette i gang en form for «kronerulling» der bedrifter som deltar, utfordrer nye bedrifter til å delta. I tillegg skal vi kjøre seminar i forbindelse med undersøkelsen, og også følge opp i etterkant med Bedriftshelsetjenesten. Tromsundersøkelsen er unik i verdenssammenheng, og setter Tromsø på forskningskartet, så dette er det viktig å støtte opp om, sier Sørheim Nilsen. Han legger til at med den grundige helsesjekken deltakerne får, så kan det også bidra til at mange oppdager helseproblemer de ellers ikke ville visst om.

UiT har tidligere meldt at de starter i eget hus med å gi de ansatte fri for å delta.

– Tromsøundersøkelsene har gitt opphav til UiTs mest verdifulle samling av helsedata og blodprøvemateriale – gull verdt for å bidra til å forebygge sykdom, finne sykdomsårsaker eller simpelthen bidra til bedre folkehelse, så det er all grunn til å delta, oppfordrer rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Om Tromsundersøkelsen:

Alle innbyggere i Tromsø over 40 år spørres om å delta. Totalt vil 33. 000 personer få invitasjon.
Tromsøundersøkelsen startet i 1974 med bakgrunn i den høye forekomsten av hjerte- og karsykdom i Nord-Norge. Dette er den syvende undersøkelsen i rekken.
Alle deltakerne blir invitert til en hovedundersøkelse som omfatter spørreskjema, intervju, blodprøver og undersøkelser som blant annet blodtrykk, smertefølsomhet, og tannhelse.
Av disse vil 10 000 tilfeldig utvalgte inviteres tilbake til flere andre undersøkelsen, blant annet av hjerte, lunger, øye med mere.

– Antibiotikaresistens står sentralt

Prosjektleder for Tromsøundersøkelsen Heidi Johansen frister med at bedriftene som deltar kan bestille en forsker til lunsj som takk for hjelpen.

– Det kan være til en lunsj, et seminar eller frokostmøte. Man kan ønske seg et tema, så finner vi ut av det. Alle vil også bli profilert med en logo på veggen i våre lokaler, forteller hun.

Det er tromsøværinger over 40 år som får være med på årets undersøkelse. Antibiotikaresistens er et dagsaktuelt tema som også er sentralt i forskningen som skal utføres.

Les også: Fikk viktig testresultat i retur

Diabetesforskning står også sentralt. 54 prosjekter er nå meldt inn, og forskerne venter bare spent på de første dataene, fortsetter hun.

Tidligere har undersøkelsen bidratt til en reduksjon av hjerte- og karsykdommer i Nord-Norge. Undersøkelsen ble i sin tid startet opp fordi det var en høy forekomst av dette i regionen.

Unikt samarbeid

Samarbeidet UiT har inngått med Næringsforeningen og Tromsø kommune er helt unikt.

– De har prøvd å gjennomføre lignende undersøkelser andre steder i landet, men det er få som får det til. Det er unikt for Tromsø at så mange stiller opp og bidrar til viktig helseforskning, så vi må gjøre det vi kan for å opprettholde dette, sier Sørheim Nilsen.
Johansen har en ambisjon om 70 prosent oppmøte.

– Det er avgjørende for forskningen at folk deltar, slik de har vært flinke til å gjøre nå i 40 år. Jeg er utrolig glad for at vi har fått noen av de største arbeidsgiverne i Tromsø til å delta ved å gi de ansatte fri, og håper dette er til inspirasjon for andre arbeidsgivere.

 

Mackenroth, Anika
Publisert: 17.04.15 00:00 Oppdatert: 17.04.15 18:16
Vi anbefaler