En aktiv arbeidsdag

UiT-rektor Anne Husebekk oppfordrer alle ansatte til å være fysisk aktive. Nå har hun meldt seg inn i bedriftsidrettslaget ved UiT.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 19.04.15 00:00 Oppdatert: 20.04.15 12:23

Se Anne Husebekk dyrke sin store lidenskap, kajakkpadling. (Video fra Applaus!film&tv)

Anne Husebekk langer ut i lysløypa, som går nesten til inngangsdøra til arbeidsplassen hennes ved UiT. Foto: Torbein Kvil Gamst

Anne Husebekk langer ut i lysløypa, som går nesten til inngangsdøra til arbeidsplassen hennes ved UiT.

Foto: Torbein Kvil Gamst

– Fysisk aktivitet er noe jeg er absolutt avhengig av. En dag uten å ha svett ulltrøye er en dårlig dag, sier rektor Anne Husebekk.

Hun prøver å trene minst tre-fire ganger i uka, og på hverdagene er det først og fremst til og fra jobb at hun legger inn treningsøktene.

– Jeg går på ski om vinteren og sykler eller løper til jobb om sommeren. Det blir dessverre sjeldnere enn jeg ønsker meg, men det er en viktig del av min fysiske aktivitet, sier Husebekk. 

Eneste i verden?
Bedriftsidrettslaget ved UiT fikk i februar ny leder, Gunhild Guttvik. Hun startet vervet med å utfordre rektor Anne Husebekk til å melde seg inn i UiT BIL, noe hun tok på strak arm. I februar twitret også den spreke rektoren selv om hvor heldig hun var som kunne gå på ski i nyoppkjørte løyper til jobb.

Like sporty stilte hun opp for å la seg fotografere til UiTs facebookside. Det er trolig ikke mange universitetsrektorer som har en slik mulighet, og som bruker den like aktivt.

Her forteller Anne om sin skiinteresse og om hva hun elsker å gjøre om sommeren: 

Foto/redigering: Karine Nigar Aarskog

Husebekk mener det er veldig viktig at arbeidsplassen legger til rette for fysisk aktivitet i arbeidstida.

– Mange arbeidstakere sliter med plager fra muskel- og skjelettsystemet. Mange vil kunne ha glede av å avbryte arbeidsdagen med trening underveis, og jeg mener det er viktig at arbeidsgiver legger til rette for den type aktivitet. Det vil kanskje bety at flere er aktive og kan være aktive i grupper, sier Husebekk.

Hun tror det også er en vinn-vinn-situasjon for alle:

– Fysisk aktivitet har vist seg å være et gode for folkehelsen. Eldre arbeidstakere vil sannsynligvis få færre plager som stiv nakke og vondt i armene, hvis de er fysisk aktive. Dessuten gir fysisk aktivitet en velfølelse som jeg unner alle, og hvis arbeidsplassen kan legge til rette for at det kan oppnås sammen med arbeidskolleger og i arbeidstiden, er det sannsynligvis vel investerte penger. 

Dette mener Anne Husebekk om bedriftsidrettslaget: 

Foto/redigering: Karine Nigar Aarskog

Bedriftsidrettslaget ved UiT (UiT BIL) er et aktivt bedriftsidrettslag med 225 medlemmer. Laget har 7 aktive grupper innenfor SykkelVolleyballFriidrettCricketFotball dame og herrerSki og BowlingDet finnes også en gruppe som heter Sjakk, men denne er ikke aktiv i dag. Det er imidlertid bestilt inn mange sjakkbrett som står fritt til å benyttes for sjakkinteresserte kolleger.

Det som skjer nå og fremover i bedriftsidrettslaget er:

  1. Tromsøkarusellen er allerede godt i gang i regi av friidrettsgruppen.
  2. Sykle-til-jobben-aksjonen har startskudd 30. april og varer til 2. oktober. Syklingen registrerer du her! Det er for øvrig sykle-til-jobben-registrering på samme nettside året rundt, men når aksjonen pågår er det premier å vinne!
  3. Sykkeldagen arrangeres i regi av UiT BIL 6. mai.
  4. 20. juni arrangeres årets Midnight Sun Marathon, og UiT BIL vil også i år stille til start med universitetets lagnavn spreke TANKER. Annonsering og påmelding kommer på på Tavla.
  5. Universitetet er også med å konkurrere om å bli årets bedrift i forbindelse med 10-på-topp. UiT BIL oppfordrer derfor alle ansatte som melder seg på Ti-på-topp til å registrere UiT som arbeidsgiver. 

Anne Husebekk har ikke bestemt seg for om hun skal delta på årets MSM. Hun har imidlertid deltatt på dette løpet flere ganger tidligere, og løpt 10 kilometer. Men hun bidrar gjerne til Sykle-til-jobben-aksjonen som starter 30. april.

– Det er noe jeg både støtter og bidrar til. Jeg er glad i å sykle og sykler til jobben så ofte jeg kan, og det vil jeg oppfordre alle andre også til å gjøre. Vi har planer for å gjøre campus enda mer sykkelvennlig, ved å få sykkelen under tak om dagen og kanskje bidra til at man får en sykkelreperatør på campus etter hvert, sier hun.

UiTs lag Spreke Tanker har stilt til lag i Midnight Sun Marathon mange ganger. Her er det Mona Magnussen (t.v.), Ingunn A. Ytrehus og Gunhild Guttvik som viser løpeglede. Arkivfoto: Elisabeth Øvreberg

UiTs lag spreke TANKER har stilt til start i Midnight Sun Marathon mange ganger. Her er det Mona Magnussen (t.v.), Ingunn A. Ytrehus og Gunhild Guttvik som viser løpeglede.

Arkivfoto: Elisabeth Øvreberg

88.000 kroner
Også Arbeidsmiljøutvalget (AMU) ved UiT støtter jobben som gjøres i bedriftsidrettslaget og har i år bevilget 88.000 kroner til laget. 

«AMU har en sentral rolle når det gjelder å ivareta arbeidsmiljøet ved UiT. AMU har over flere år satt stor pris på den rollen bedriftsidrettslaget har påtatt seg når det gjelder å aktivisere ansatte på ulike måter. UiT-BIL har vært særlig dyktige til å få ansatte til å delta under arrangementene til Midnight Sun Marathon og på Tromsøkarusellen», skriver AMU-leder Arvid Inge Paulsen i en epost.

Les også: Er bedriftsidrett farlig?

Godt miljø
Gunhild Guttvik mener det er mange gode grunner til å melde seg inn i bedriftsidrettslaget. Blant disse er at det er et trivelig miljø i laget, man får en helsegevinst, man bidrar til gladere kolleger og bedre arbeidsmiljø, man blir kjent med kolleger på tvers av organisasjonen, og man får refundert startkontingent på noen aktiviteter. 

Ifølge Anne Husebekk er det ikke så mye som skal til, for å få en helsegevinst: 

– Det er vist at en halv time rask gange per dag har effekt. Det er de små bidragene til fysisk aktivitet som betyr noe og ikke nødvendigvis timesvis med hard løping eller hard fysisk aktivitet. Små drypp ofte er nok det som har mest effekt, sier Husebekk. 

Vil du bli medlem av bedriftsidrettslaget ved UiT?  Alle gruppene ønsker nye medlemmer og kolleger hjertelig velkommen! Les mer om treningstider, opplegg og kontaktpersoner her! Det koster 300 kroner i året å være medlem. 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 19.04.15 00:00 Oppdatert: 20.04.15 12:23
Vi anbefaler