Oppfordrer til deling

Hvordan fungerer egentlig Wikipedia? Det kan du få svar på, når Wikipedia-akademiet arrangeres ved UiT torsdag og fredag i neste uke.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 13.04.15 00:00 Oppdatert: 15.04.15 14:58

For fjerde gang arrangerer Wikimedia Norge Wikipedia-akademiet. Denne gangen i samarbeid med UiT. 

Astrid Carlsen er daglig leder i Wikimedia Norge. Foto: Wikimedia

– Vi prøver å rette oss utover de miljøene der Wikipedia er kjent allerede. Vi er glade for at UiT ønsker å samarbeide med oss og holde konferansen der, sier daglig leder i Wikimedia Norge, Astrid Carlsen. 

Hun legger til at det viktigste formålet med konferansen er å fremme og diskutere hvordan Wikipedia fungerer, særlig med fokus på forskning. Blant annet kommer bibliotekar og forsker Stuart Lawson fra England for å snakke om Wikipedia og Open Access, en nettløsning som skal gi fri tilgang til vitenskapelig litteratur. Fra Sverige kommer Education Manager i Wikimedia Sverige, Sara Mörtsell, for å snakke om hvordan Wikipedia kan brukes som pedagogisk verktøy i skolen. Dessuten bidrar en rekke norske forskere.

Frie lisenser
– Et av kjerneprinsippene i Wikipedia er at alt skal publiseres under frie lisenser, både tekst, bilder og data til andre Wikimedia-prosjekter. Alle kan bidra, og innholdet deles med alle. Vi mener at jo flere som tenker den tanken, jo bedre er det, sier Carlsen. 

Wikipedia er et flerspråklig oppslagsverk som er laget på dugnad. Wikipedia er ett av Wikimedia-prosjektene som driftes av Wikimedia Foundation sitt hovedkontor i San Fransisco, med rundt 240 ansatte. Det finnes Wikipediaer på 288 forskjellige språk spredt over hele verden, og de som oppdaterer oppslagsverkene er frivillige ildsjeler. 

Se video om Wikipedia på CBS News her: 

For å finansiere driften av nettstedet, foregår det med jevne mellomrom innsamlingsaksjoner, der brukerne oppfordres til å gi en donasjon. 

– Veldig mange er positive til å gi penger, fordi Wikipedia er et verktøy de bruker mye. Pengene samles inn av Wikimedia Foundation, som så fordeler tilbake til de ulike nasjonale Wikimedia-organisasjonene som kan søke om støtte, forklarer Carlsen.

Mens Wikipedia er selve oppslagsverket, er Wikimedia en støtteorganisasjon som jobber for at flere skal bidra på Wikipedia.  

Alle kan bidra
Carlsen håper konferansen vil gi folk ny kunnskap om hvordan oppslagsverket fungerer. 

– Det er kanskje ukjent for mange at det finnes kontrollmekanismer som kvalitetssikrer det som blir publisert. Vi er avhengig av en god diskusjon rundt Wikipedia og ønsker å få fram at alle kan bidra, sier Carlsen. 

Konferansen holdes i Tabletten, Farmasibygget, torsdag 23. og fredag 24. april. Torsdag er det først tre foredrag, før dagen avsluttes med to parallelle workshoper. Fredag er det foredrag hele dagen. 

Les mer om og meld deg på en av workshopene her!

Se hele programmet her!

Det er fortsatt mulig å melde seg på konferansen. Fristen er 17. april. 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 13.04.15 00:00 Oppdatert: 15.04.15 14:58
Vi anbefaler