Mer allsidig med idrettsutdanning

Jørgen Eriksen valgte idrettshøgskolen fordi han er idrettsutøver. Studiene har bidratt til å gjøre ham mer allsidig. – Jeg har hatt så mye utbytte av studiene, sier han. Han er en av mange som satser på idrett gjennom studier.
Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 10.04.15 08:00 Oppdatert: 08.04.16 12:05

UTFORDRENDE: Jørgen Eriksen (19) er fornøyd med at han valgte idrettsstudier da han begynte på universitetet Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
UTFORDRENDE: Jørgen Eriksen (19) er fornøyd med at han valgte idrettsstudier da han begynte på universitetet Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Valget for 19-åringen var enkelt da han kunne ta universitetsutdanning i hjembyen. 

– Jeg har alltid vært i idrettsmiljøet. Jeg spiller fotball for Bossekop UL og har spilt håndball, gått på ski og drevet med barneidrett. Jeg har også vært med å utvikle alpinanlegget i Alta siden jeg har kjørt twintip, sier Jørgen som egentlig var litt skolelei etter videregående skole. 

– Men idrettsstudiet har jeg hatt så mye utbytte av at jeg har blitt motivert til å studere mer, forteller unggutten fra Finnmark.

Han drømmer om å undervise og vil kunne bruke idrettsutdanningen til å bli kroppsøvings- og idrettslærer. 

Studiet setter krav
UiT tilbyr idrettsutdanning både i Alta og i Tromsø. Man kan enten gå årsstudium eller ta en bachelorgrad. Etter bachelorgraden er det mulig å begynne på et masterstudium. 

Det er ikke store forskjeller på studiene i Tromsø og Alta. Studiet i Tromsø har et noe sterkere fokus på prestasjonsidrett, mens studiet i Alta gir en bred innføring i praktiske idretter, og grunnleggende, tverrfaglig forståelse for idrett. Og det har Jørgen fått erfare. For det har blitt noen nye idrettsgrener for ham. 

– Det er morsomt å prøve ulike idrettsgrener. Svømming har vært vanskeligst. Lærerne på universitetet setter krav til oss og vi må jobbe ekstra. Vi måtte for eksempel klare å svømme 200 meter på under 4 minutter, minnes han fra studieåret. 

– Klarte du det med en gang? 

– Nei, du klarer det ikke de første gangene. Jeg måtte trene en god stund før jeg besto kravet. I svømming er det mye teknikk, forteller han. 

Får også praksis som instruktører
Idrettsutdanningen gir en allsidig kombinasjon av teoretiske fag og det å få prøve ut ulike idrettsgrener. Studiet berører også anatomi, helse og kosthold, idrett og samfunn, og ikke minst treningslære og idrettspedagogikk, noe Jørgen har satt pris på.

Idrettsstudentene får muligheten til å prøve ut egen læring ved at de skal planlegge og gjennomføre treningsopplegg for ulike grupper. Hver mandag ettermiddag kjører idrettsstudentene basistreninger for idrettsutøvere mellom 8 og 14 år. Dette skjer i gymsalen på universitetet, og studentene har ansvar for alt. 

– Det har passet meg veldig bra siden jeg ønsker å bli lærer. Jeg har lært mye om hvordan man burde håndtere både barn og elever, forteller han om erfaringene fra studiene. 

Jørgen bruker også fritiden til å jobbe ved siden av studiene. For mange studenter er attraktive arbeidstakere. Selv har han en deltidsjobb på klesbutikken Basement. Han anbefaler Alta som studiested og spesielt idrettshøgskolen. 

– Jeg hørte så mye positivt fra tidligere studenter som har gått idrett og jeg har kompiser som har gått her. Og jeg vil selv anbefale det til folk som kanskje er litt lei av å sitte i ro på skolebenken, sier han.

 

Her er idrettsstudiene i regi av UiT: 

Idrett, årsstudium i Tromsø

Idrett, årsstudium i Alta 

Bachelor i idrett, Alta

Bachelor i idrett, Tromsø 

Master i idrettsvitenskap, Alta

 

Husk søknadsfrist 15. april! Flere studier finner du i UiTs studiekatalog.

Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 10.04.15 08:00 Oppdatert: 08.04.16 12:05
Vi anbefaler