– Havet er en skattekiste

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpnet i dag det nye Arctic Biodiscovery Centre ved UiT.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.02.15 00:00 Oppdatert: 18.02.15 08:06

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker stod for den offisielle åpningen av Arctic Biodiscovery Centre. Foto: Børge Damsgård

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker stod for den offisielle åpningen av Arctic Biodiscovery Centre.

Foto: Børge Damsgård

– Gratulerer med dagen! Det er en ny milepæl i den norske biomarine satsingen å få på plass Arctic Biodiscovery Centre. Dette senteret blir et arnested for å finne nye produkter som kan brukes til legemidler. Kanskje de også får andre anvendelser som vi foreløpig ikke vet om, for det skjer stadig nye oppdagelser på dette området, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). 

I dag åpnet hun det nye senteret, som skal overta etter MabCent, et senter for forskningsdrevet innovasjon, som ble opprettet i 2007. Gjennom MabCent har forskere trålet havbunnen langs norskekysten og opp til iskanten ved Svalbard, på leting etter bakterier, mikroalger og bunndyr.

Les også: Jakten på legemidler fortsetter

– Vi leter etter molekyler som kan utvikles til nye medisiner, mot blant annet kreft og diabetes, og bakterier som kan danne antioksidanter. Vi leter med lys og lykte på de stedene som slike molekyler finnes, men hvor ingen har lett tidligere, forklarer UiT-professor Trond Jørgensen, som har ledet MabCent.

Livsviktig forskning
Rektor ved UiT, Anne Husebekk ønsket velkommen til åpningen. Hun fremhevet at UiT har en unik beliggenhet og infrastruktur, samtidig som havforskning er et av UiTs hovedsatsingsområder. 

– For å utvikle nye legemidler, trengs det penger og tid. Vår ambisjon er at vi skal bruke den tida og de pengene som må til for at vi skal få gjort vår del av jobben. Åtte år er ikke nok, derfor har UiT bestemt at vi fortsetter arbeidet fra MabCent. Det er viktig for UiT, for regionen, for Norge og for resten av verden, sier Husebekk. 

Les også: De nye polarheltene

Fiskeriminister Aspaker mener etableringen av Arctic BC er helt avgjørende for å få til en kommersialisering av forskningen og skape nye arbeidsplasser med utgangspunkt i ressursene som finnes på havbunnen. 

– Forskningen får en virkelig verdi for samfunnet, utover selve forskerjobben, og potensialet er stort. For menneskeheten haster det med å finne erstatninger for antibiotika, i tillegg til nye legemidler mot kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Jeg er stolt over at vi har forskning som er så langt fram og som kan være nøkkelen til globale utfordringer innen helsespørsmål, sier Aspaker. 

Hun legger til at det for det store samfunnsregnskapet er viktig å finne mer effektive legemidler som kan gi bedre behandling, forlenge menneskers liv og heve livskvaliteten. 

Bedre enn gull
– Jeg har en fornemmelse av at havområdene er en skattekiste som vi så vidt har lettet på lokket til. Dette senteret vil bidra til å øke verdiskapingen i nord, sier Aspaker.

Hun viser blant annet til at en kilo av et spesielt enzym hos torsken i dag er verdt 25 milliarder kroner, fordi det kan brukes til utvikling av medisin. 

– Det viser at forskerne har funnet gull, eller mer enn gull. Vi har verdens nye medisinskap rett utenfor her vi bor, sier hun. 

Professor Herbert Waldmann (t.v.), Elisabeth Aspaker og styreleder i det nye senteret, Jarle Aarbakke. Foto: Børge Damsgård

Professor Herbert Waldmann (t.v.), Elisabeth Aspaker og styreleder i det nye senteret, Jarle Aarbakke, som ledet dagens seanse.

Foto: Børge Damsgård

Også Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort, professor Trond Ø. Jørgensen, direktør i Legemiddelindustriforeningen, Karita Bekkemellem, og professor Herbert Waldmann fra Max Planck Instituttet/LDC i Dortmund sa noen ord i forbindelse med åpningen. Sistnevnte er samarbeidspartner i det nye senteret.

– Denne tyske partneren kan velge på øverste hylle hvem de vil samarbeide med, og nå har de inngått partnerskap her i Tromsø. Det er nyttig å ha en slik partner, for det gir et større nettverk, og jo mer man deler på forskning og kunnskap, jo mer får man igjen, sier Aspaker. 

Må prioritere
I sin langtidsplan for forskning, som regjeringen la fram i fjor høst, er havet en av seks hovedsatsinger. Nå skal Aspaker lage en masterplan for marin forskning, og hun håper på mange gode innspill fra forskere, representanter fra næringslivet og andre relevante aktører innen fristen som er 2. april. 

– Selv om budsjettene til forskning vokser, må vi vite hvordan vi skal prioritere, noe en slik plan vil hjelpe oss med, sier fiskeriministeren. 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.02.15 00:00 Oppdatert: 18.02.15 08:06
Vi anbefaler