Mange muligheter i ny rapport

Den svenske ministeren for strategiske framtidsspørsmål og nordiske saker, Kristina Persson, tror det er mulig å lage en felles arktisk strategi for Norge, Sverige og Finland.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 20.01.15 00:00 Oppdatert: 20.01.15 18:42

Alexander Stubb, Erna Solberg og Kristina Persson diskuterte økonomisk vekst i Arktis. Foto: Stig Brøndbo
Alexander Stubb, Erna Solberg og Kristina Persson diskuterte økonomisk vekst i Arktis. Foto: Stig Brøndbo

Det kom fram i forbindelse med at Persson sammen med statsminister Erna Solberg og den finske statsministeren Alexander Stubb i dag fikk overlevert en rapport om bærekraftig økonomisk vekst i skandinavisk Arktis på konferansen Arctic Frontiers. Rapporten er skrevet av en ekspertgruppe som består av UiT-rektor Anne Husebekk, Magdalena Andersson, som er landshövding i Västerbotten i Sverige, og administrerende direktør i Finlands Sentralhandelskammer, Risto E. J. Penttilä. 

– Det er godt å få et nytt syn på nye områder for samarbeid og nye måter å samarbeide på. De tre skandinaviske landene har mange fellestrekk som gjør det lett å samarbeide, sier Erna Solberg.

– Vi trenger hverandre og utfyller hverandre. Med én felles stemme blir vi hørt, sier Persson.

Felles arbeidskraft
Ett av forslagene i rapporten er å gjøre det enklere å arbeide på tvers av landegrensene. Dette støttes av Solberg.

– Vi må sikre at kvalifikasjoner, standarder og krav er like. Det er store muligheter i de nordlige områdene til å få økt vekst innen turisme, energi og mineralutvinning. Vi kan lære av våre naboer, og de kan kanskje lære noe av oss, sier Solberg.

Erna Solberg mottok rapporten av UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: Stig Brøndbo
Erna Solberg mottok rapporten av UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: Stig Brøndbo

De tre ministrene er enige om at det bør bli færre hindre på tvers av landegrensene. Det politisk oppnevnte organet Grensehinderrådet har allerede et mål om å fjerne fem til ti grensehindre hvert år på områdene arbeidsmarked, sosialpolitikk og utdanning, noe rapporten også fremhever som et viktig virkemiddel. Likevel er det flere utfordringer som kan gjøre det vanskelig, som at skattesystemene til de tre landene er forskjellige. 

– Noen ganger er det gode grunner til at det finnes hindre. I andre tilfeller kan det være tilfeldig, og ikke basert på verdispørsmål. Da er det vi som politikere som har ansvaret for å skape endringer og fjerne hindrene fortere enn vi gjør i dag, sier Persson.

Felles varemerke
Et annet forslag i rapporten er å markedsføre skandinavisk Arktis som ett reisemål. Det er et et godt forslag, mener Stubb. 

– Karibien er blitt et varemerke, selv om mange ikke vet hvilke land dette området omfatter, sier han. Og lanserer slagordet: 

– The Arctic - even cooler than you think. 

Erna Solberg mener en felles tankegang rundt turisme kan gi større muligheter for helårsturisme i Arktis, fordi de tre landene kan tilby ulike opplevelser for turistene. 

Persson oppsummerer diskusjonen slik:

– Å samarbeide vil stimulere til innvoasjon og investering, som igjen vil føre til økonomisk vekst. Det er en vinn-vinn-situasjon. Det kan være mulig å formulere en felles arktisk strategi.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 20.01.15 00:00 Oppdatert: 20.01.15 18:42
Vi anbefaler