Dette husker vi fra UiT i 2014

Hva skjedde ved Norges nordligste universitet i 2014? Hvem fikk priser, hvilke rekorder ble satt og hvem kom på besøk? Finn ut her!
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 18.12.14 00:00 Oppdatert: 18.12.14 13:36

Det skjer uten tvil mye ved UiT i løpet av et år. Her har vi plukket noen smakebiter fra året som snart er historie, og vi begynner ved starten.

JANUAR

Statsminister Erna Solberg besøkte UiT i januar under konferansen Arctic Frontiers. Foto: Randi Solhaug

I januar kom statsminister Erna Solberg på besøk til UiT Norges arktiske universitet i anledning konferansen Arctic Frontiers.

Her holdt hun tale for deltakere fra 25 ulike land, og hun understreket viktigheten av å investere i utdanning og forskning for å skape arbeidsplasser i regionen.

– Kunnskap er en av våre viktigste prioriteringer, og en hjertesak i vår arktiske politikk, kunne hun fortelle. 

Det ble også klart at 45 nye forskningsprosjekter skal inngå i den nye Tromsøundersøkelsen, som er den sjuende siden 1970-tallet. Blant annet skal det forskes på demens og miljøgifter, impotens og fysisk aktivitet.

Hundekjøring ble også en del av universitetsutdanningen, og kommer til å bli tilbudt ved campus Alta. 

For første gang i Norge og Europa blir hundekjøring et studietilbud. Foto: Inger Elin Utsi

 

FEBRUAR

Mammut-forskning fra UiT ble publisert i Nature. Illustrasjon: Wikimedia

6. februar var det feiring av samefolkets dag, og UiT bidro på mange ulike arrangementer i anledning dagen. 

UiT-forskning ble denne måneden publisert i Nature. Lenge trodde man at mammuten spiste seg stor på gress, men nye DNA-studier viser at de for det meste spiste urter

Og på den studentstyrte konferansen Håp i Havet, ga fiskeriminister Elisabet Aspaker studentene full score for valg av tema: Kysten, det arktiske eventyret

I slutten av måneden åpnet det nye forsknings- og kompetansesenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis, ARCEx.  

MARS

123 tok doktorgrad ved UiT i 2013, og her er fra diplomutdelingen 28. mars 2014. Foto: Lars Åke Andersen

En av sakene fra UiT som fikk stor oppmerksomhet i pressen rundt om i landet i mars, handlet om man kan få mark i magen av å spise snø. Visstnok er det like sant som at julenissen finnes..

Vi kunne dessuten også lese at vi finner lykken i blodslit. Temaet var spesielt aktuelt siden Finnmarksløpet gikk av stabelen samtidig. (Artikkelen fortsetter under bildet)

I 2014 feiret vi 200 års jubileum for Grunnloven. Foto: Norsk Folkemuseum (public domain)

 

2014 var året da vi feiret 200 år med norsk grunnlov, og UiT deltok også i dette jubileet. Det populærvitenskapelige tidsskriftet Ottar dedikerte et helt temanummer til Nord-Norge 1814-2014. Det samme gjorde UiTs kunnskapsmagasin Labyrint, som nøstet opp histtorien til en helt vanlig mann som levde i Lyngen i 1814. 

Careproctus reinhardti. En av mange arktiske fiskarter som nå er kommet med i en samlet artsoversikt. Foto: Arve Lynghammar

 

Den første samlede oversikt over artsmangfoldet hos arktiske fisk ble også presentert i mars. Forskere ved UiT og fra Canada har vurdert 755 fiskearter i Arktis

28. mars er UiTs «bursdag» og da holdes årsfesten. I år la rektor Anne Husebekk fram UiTs strategiplan fram mot 2020, og universitetets gjeveste priser ble delt ut til tre menn og to kvinner. 

Og sist men ikke minst: Vi kunne ønske siviløkonomiutdanninga i Finnmark velkommen.

APRIL

Måneden startet med åpninga av studentenes etterlengtede, nye storstue, DrivOg feiringen fortsatte over flere dager, med et tettpakket program. 

Rektor Anne Husebekk ble utnevnt av statsministeren til nordisk ekspertgruppe som skal jobbe med å styrke næringsutvikling ai nord. 

Av forskningsnyheter kunne vi dessuten lese at et enkelt grep kan forebygge rifter hos fødende, og ved Steintjørna i Øvre Pasvik gravde arkeologene fram en stor boplass med noen spesielle funn. Blant annet to små hestehoder i bronse, som trolig har tilhørt samme smykke.

For UiT sin del kom det svært gledelige nyheter i slutten av måneden, da søkertallene for 2014 ble lagt fram. Hele 5.637 studiesøkere hadde UiT som førstevalg, noe som var en økning på over 13 prosent. Ny søknadsrekord, med andre ord.

Og som ikke det var nok: Noen dager sener ble det klart at UiT var eneste norske universitet på THEs oversikt over de 100 yngste og beste universitetene i verden. 

Åpning av nye Driv i de tidligere Mack-lokalene i Tromsø sentrum. Åpninga ble behørig markert blant annet av rektor ved UiT, Anne Husebekk. Foto: Maja Sojtaric

MAI

Pippi Langstrømpe - nå også på kildinsamisk.

«Det er sannsynlig at resultatene av denne studien vil påvirke praksis over hele verden», skrev redaktøren av fagtidsskriftet BJOG etter å ha publisert kreftforskning fra Tromsø. Forskningen viser at hormonspiral kan fjerne begynnende livmorkreft.

Rett etterpå kom nyheten om at 1,3 millioner kroner var bevilget til kreftforskning ved UiT, denne gang for å kartlegge arvestoff til nordnorske kreftpasienter. Håpet er å kunne tilby mest mulig pasienttilpasset behandling.

Ved hjelp av ansatte fra UiT, kom de tre bøkene om Pippi Langstrømpe for første gang på samisk – det vil si kildinsamisk, som er et truet språk.

JUNI

Åse Hiorth Lerviks pris gikk i år til forfatteren av en oppgave om russisk militærnekting, og professor emeritus i nordisk litteraturvitenskap, Nils Magne Knutsen, ble utnevnt til ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden. Han fikk ordenen for sitt lange faglige og frivillige virke for nordnorsk litteratur og kultur. 

20. juni åpnet UiTs andre K.G. Jebsen-senter, et forskningssenter som har som målsetting å finne risikofaktorer for, samt utvide forståelsen for, venøs blodpropp. Mellom 8.000-10.000 nordmenn rammes årlig av dette, og nå vil forskere vite mer om hvem som er i farsonen og hvordan sykdommen utvikler seg.

I tillegg kunne vi lese at vi blir tiltrukket av andres nese, og at UiT uteksaminerte lege nummer 2000

De første legene ble for øvrig ferdig 1979, deriblant dagens universitetsrektor Anne Husebekk.

Dette er Markus Sonnenberg. Han er lege nummer 2000 som er uteksaminert ved UiT siden 1979. Milepælen ble nådd i juni i 2014. Foto: Elisabeth Øvreberg

JULI

Polartorsk. Feltstudier i Arktis har vist hvordan klimaendringer kan true denne fisken. Foto: Peter Leopold

Denne måneden er vanligvis den roligste ved universitetet, men det var et jevnt sig av lesere på UiTs nyhetssider likevel.

Typisk sommerlektyre som ble godt lest var om vi kan klare oss uten vepsog vi kunne dessuten lære mer om polartorsken. Det er en art som er hardfør, men som også står overfor trussel i form av klimaendringer i Arktis.

I tillegg er dette måneden da håpefulle får svar på om de kommer inn på sitt studievalg. Flere studenter enn noen gang fikk tilbud om studieplass ved UiT. 

Vi kunne også få med oss at bakterier som forårsaker katastrofetilstander i fiskemærer langs norskekysten, også produserer stoffer som er egnet i fremstilling av babymat

 

AUGUST

Semesterstartsmåneden med stor S er selvfølgelig august, og i år var det rekordmange internasjonale studenter som startet ved UiT. 

I august var det semesterstart, og de første studentene som ankommer campus er de internasjonale. I år var det flere av dem enn noen gang tidligere. Foto: Ute Vogel

Denne måneden husker vi også Sjakk-OL i Tromsø, og dette store arrangementet hadde ikke blitt det samme uten UiTs IT-bidrag. 

2014 har også vært preget av en strukturdebatt rundt høyere utdanning i Norge, og i Nord-Norge har det vært mange uttalelser i den sammenheng.

En samlet norsk fiskerihistorie var lenge et savn, men 19. august kom det verket som mange hadde etterlyst. Hele fem bind om kysten ble lansert, og et av bindene har UiT-forsker Pål Christensen vært redaktør for

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika skapte også sterk redsel over store deler av verden, men det var ingen grunn til panikk i Norge, kunne UiT professor melde.

Ved semesterstart kunne ansatte og studenter endelig ta i bruk det nye og moderne Teknologibygget på campus Tromsø. Foto: Torbein Kvil Gamst

SEPTEMBER

Neste år blir det parkeringsavgift. Foto: Randi Solhaug

UiTs nye og moderne teknologibygg ble endelig tatt i bruk, etter at ganske mange studenter og ansatte ved NT-fak hadde levd i midlertidig lokaler andre steder i byen. Nå kunne de komme hjem på campus i Tromsø. 

I år som i fjor var det arbeidslivsdag ved UiT, og det var stor interesse både fra arbeidsgivere og studenter om å delta. 

Hver høst er dessuten forskning i høysetet under Forskningsdagene, og i år var det rundt 100 gratis arrangement i Troms og Finnmark. Skoleelever byttet gladelig ut en dag på skolen for en dag med spennende opplevelser i  forskningens verden.

Og på campus i Tromsø kom beskjeden fra universitetsstyret som noen ventet på og andre ikke ville ha: Det blir innført parkeringsavgift.  

Forskningsdagene var en stor suksess i Troms og Finnmark. Her fra årets Forskningstorg i Tromsø. Foto: Torbein Kvil Gamst

OKTOBER

I det vi gikk inn i den kalde årstida, så fikk vi vite at om du dør av nedkjøling, så har du likevel en god sjanse til å overleve. Forskning på nedkjølingsskadde (hypotermi) viser at selv folk som har druknet på havet er blitt gjenopplivet av legene på UNN. 

Statsbudsjettet ble lagt fram, og som et av fem universiteter fikk UiT flere forskningsmillioner i neste års statsbudsjett. 70 millioner skal totalt brukes for å tiltrekke seg eliteforskere, og gjøre disse universitetene verdensledende.

For aller føste gang ble Lørdagsuniversitetet holdt i Kirkenes. Knut Helskog holdt foredrag om helleristningene i Alta. Foto: Mari Karlstad, TMU

 

Siste nytt i strukturdebatten var at Høgskolen i Harstad ville til UiT, og UiT ville ha Høgskolen i Narvik

Gunnhild Guttvik vant arbeidsmiljøprisen 2014. Foto: Mali Arnstad

UiT tok dessuten Lørdagsuniversitetet med seg til Kirkenes – og det var første gang dette arrangementet ble holdt i Øst-Finnmark. 

NOVEMBER

Det ble satt pris på flere av universitetets ansatte: Gunhild Guttvik vant UiTs arbeidsmiljøpris og Jasmine Nahrgang vant Framsenterets forskningspris.

Kunnskapsdepartementet ba om svar fra ledelsen ved UiT angående framtidig struktur i høyere utdanning, og det fikk de. Her kan du lese hva som sto i brevet. 

21. november kom meldingen om at UiT får et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Senterets hovedmål er å utvikle kunnskap og teknologi for overvåking av maritime forhold og varsling av blant annet vær, utslipp, sjøtilstand og isforhold i arktiske farvann. 

Anne Husebekk (t.v.), Morten Hald, Peter Haugan og Ingrid Bay-Larsen deltok i desember i en debatt om hvorvidt UiT tar samfunnsansvaret alvorlig, når oljenæringen sponser studier, samtidig som verden trenger mer klimavennlig forskning. Foto: Karine Nigar Aarskog

 

DESEMBER

I begynnelsen av måneden ble det holdt debatt om oljeforskning ved UiT. Er det noe universitetet burde holde på med, og er det etisk forsvarlig? Det var noen av spørsmålene som ble tatt opp. 

Det ble kjent at universitetet fikk 3,5 millioner kroner til et treåring prosjekt om rekruttering til fiskerinæringen, og hele denne måneden vil en reklame om UiT rulle og gå på kino. Målet er å rekruttere flere studenter, og å gjøre UiTs studietilbud kjent for flere.

Sist men ikke minst fikk professor Mikael Svonni GolleGiella-prisen for sitt arbeid med å fremme det nordsamiske språket. 

– Forskningen min er vanligvis ikke så spennende for folk flest, men denne boken blir et nyttig verktøy i skolen og for mange samisktalende i nord, mener Mikael Svonni. I desember ble han tildelt en samisk språkpris for sitt arbeid med det samiske språket. Foto: Stig Brøndbo
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 18.12.14 00:00 Oppdatert: 18.12.14 13:36
Vi anbefaler