Smertepasienter ønsker ikke å nave

Smertepasienter blir ofte navere, selv om de ønsker å jobbe.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 18.11.14 00:00 Oppdatert: 18.11.14 10:31

Førsteamanuensen Gudrun Nilsen har forsket på smertepasienter. Foto: Campus Hammerfest

– Personer som plages med kroniske smerter er ofte helt eller delvis ute av arbeidslivet, men vår studie viser at de ønsker å ha et arbeid å gå til, sier førsteamanuensis Gudrun Nilsen ved Institutt for helse og omsorgsfag, UiT.

Studien hun viser til involverte 20 personer med kroniske smerter i Finnmark og Nord-Troms. Deltakerne hadde alle sammen fått livet endret på grunn av sine smerter, og de gikk helt eller delvis på trygd.

Ønsker å være til nytte

– Denne pasientgruppen ønsker ikke å være avhengige av NAV, de ønsker å normalisere livet sitt ved å jobbe – føle at de er til nytte, beskriver Nilsen.

Problemet er, ifølge deltakerne i studien, at verken NAV eller helsetjenesten hjelper smertepasienter med å finne et arbeid som passer for dem. Dermed føler pasientene at de faller mellom to stoler, for helsepersonell forstår ikke deres behov for å være i jobb, og NAV forstår ikke lidelsen.

– Det viser seg at mange smertepasienter som møter opp hos NAV kun blir henvist til en PC med beskjed om å søke etter jobber selv, og helsepersonell er som oftest mest opptatt av smerten og diagnosen, utdyper Nilsen.

Les også: GIr narremedisin til smertepasienter

Myter med selvmotsigelse

Personene i studien var alle i yrkesaktiv alder, og alle poengterte at for dem var det å ha en jobb sentralt for å ha et normalisert liv, men likevel måtte de gå arbeidsledige.

– Mange tror at personer med kroniske smerter ikke er motiverte til å jobbe, men studien viser at det er på tide å sette et spørsmålstegn ved denne myten. Pasientene vil jobbe, men de opplever at det er liten interesse for å få dem ut i arbeid.

Les også: Fantomsmerter forsvant med speil

Fysisk aktivitet hjelper

I studien så Gudrun Nilsen også på hvordan personer som lever med kroniske smerter mestrer hverdagen, og det viste seg at fysisk aktivitet var noe av det som hjalp dem best i hverdagen.

– Pasientene mener bevegelse, helst å gå tur i fjellet, er rene medisinen mot smertene, men dette blir ofte sett på som problematisk, sier Nilsen.

Det er nemlig ikke helt anerkjent av samfunnet at folk som er sykmeldte/uføretrygdede er ute og gjør fysiske aktiviteter.

– Det blir ikke akseptert. Mange mener nok at dersom man er syk så skal man holde seg hjemme, ikke fly rundt i fjellene. Sannheten er at personer som sliter med mye smerter i kroppen får det bedre dersom de ikke sitter stille inne.

Les også: Negative tanker ødelegger søvnen til smertepasienter

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 18.11.14 00:00 Oppdatert: 18.11.14 10:31
Vi anbefaler