Disputerer på oljesøl

Stine Skrunes er først ute med disputas i den nye teknologibygget. Oljegiganten Total har finansiert prosjektet som skal gjøre oljevernberedskapet bedre.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 10.10.14 13:00 Oppdatert: 17.10.14 15:48

NT-fakultetets splitter nye teknologibygg huser i dag sin aller første doktorgradsdisputas. Stine Skrunes (bildet) disputerer på en avhandling i fysikk som fokuserer på hvordan man kan skille menneskeskapte oljeutslipp fra naturlige fenomen.

- Resultatene kan gi oss mer kunnskap til bruk i oljevernberedskap, sier Skrunes, som rett etter disputasen går inn i ei forskerstilling på fakultetet.  

Må sende fly

Oljeutslipp på havoverflaten oppdages i dag fra satellitt, men kan være vanskelig å skille fra naturlige biofilmer, tynn is eller områder med lav vind.

Ofte er de som overvåker satellittdataene usikre på om det virkelig er oljesøl de ser, og må sende ut fly for å sjekke. Nå kan denne forskningen gjøre datane sikrere, og dermed oljevernberedskapen mer treffsikker på sikt. 

 

Stine Skrunes disputerer på hvordan man kan skille oljesøl fra naturlige fenomen

Data fra oljevernøvelser

Skrunes har undersøkt ulike parametre som kan beregnes fra satellittbilder, for å se hvilken informasjon som kan brukes til å skille mellom faktiske oljesøl og andre fenomen. 

- Nye sensorer måler mer informasjon, og jeg har sett på hvordan de virker på oljesøl, og de ser ut til å fungere bra, sier Skrunes, som har samlet inn data under årlige oljevernøvelser i Nordsjøen.  

Representanter for Total var i Tromsø for å overvære disputasen til Stine Skrunes: F.v Torbjørn Eltoft, instituttleder for fysikk og teknologi ved NT-fakultetet, Roald Johansen, Rune Teigland, Ottar Minsaas og Véronique Miegebielle fra Total og Camilla Brekke, hovedveileder for prosjektet. Foto: Mali A. Arnstad

Prosjektet er i det hele finansiert av det franske oljeselskapet Total, som har samarbeidet med UiT i ti år. Dette er den andre doktorgraden de støtter ved UiT, den forrige var innenfor fiskeriforskning. Oljeutslipp er et svært relevant tema for oljeselskapet. 

- Forebygging av oljeutslipp er et ekstremt viktig område for oss, og vi er opptatt av å handle raskt i slike situasjoner. Dette prosjektet og funnene er med på å styrke dette arbeidet, sier Rune Teigland fra Total.

Ser etter nytt prosjekt

Selskapet har har lignende kompaniskap med fire andre universiteter i Norge samt institusjoner som Akvaplan-niva. 

Nå ser den franske oljegiganten seg om etter et nytt spennende doktorgradsprosjekt å finansiere ved UiT.

- Vi er åpne for forskjellige tema, men det må handle om globale utfordringer, sier representantene fra Total.

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 10.10.14 13:00 Oppdatert: 17.10.14 15:48
Vi anbefaler