UiT på topp 400

UiT er fortsatt blant 400 beste universiteter i verden, viser årets ranking fra Times Higher Education.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 01.10.14 00:00 Oppdatert: 03.10.14 14:57

Årets Times Higher Education (THE) World University Rankings bekrefter UiTs posisjon blant de 400 beste universitetene i verden. For utdanningsåret 2014/2015 er UiT Norges arktiske universitet plassert på aksen mellom 351-400 av 400, som er samme plassering som i fjor.

Rankingen THE er en av verdens mest prestisjefylte, og det er hvert år knyttet stor spenning til rekkefølgen. 

- Det er nyttig å bli sammenlignet med de aller beste, og gledelig å se at vi hevder oss godt i selskap med institusjoner med historie langt tilbake. Det er spesielt flott å konstatere at to fusjoner ikke ser ut til å trekke nevneverdig ned. Fusjoner gir ikke positivt utslag på slike rankinger på kort sikt. På lengre sikt vil det klart styrke UiT, sier rektor Anne Husebekk. 

Investere i kvalitet

UiT har beveget seg langs aksen mellom de 300 og 400 beste universitetene over noen år, på en liste dominert av de mest kjente og største universitetene i verden. Samtidig er det mange, fremadstormende unge universitet som satser tungt på å etablere seg nært toppen. 

– Rankinger viser også at det satses tungt på forskning og høyere utdanning i andre land, særlig i de nye økonomiene. Norske institusjoner vil måtte se seg forbigått av utenlandske institusjoner hvis vi ikke investerer mer i økt kvalitet i Norge, påpeker Husebekk. 

UiT holder seg på samme nivå som i fjor, og er inne blant de beste 400 universitetene i verden.

De samme institusjonene er stort sett med på topp fem hvert år, men det varierer noe hvem av disse som plassserer seg helt øverst. De siste årene har California Institute of Technology (CalTech) vært nummer en, mens Harvard University,  Oxford University, Stanford University og Massachusetts Institute of Tehcnology (MIT) har "byttet på" rekkefølgen fra et år til et annet.

Disse universitetene har til felles at de har lange historiske aner, med flere hundre år i ryggen for å bygge anerkjennelse og et godt rykte. 

I UiTs gruppe mellom 350-400. plass, ligger universiteter som 

  • Umeå Universitet
  • Aalborgs Universitet
  • University of Florence
  • University of Navarra

- Vi må investere i kvalitet, sier rektor Anne Husebekk ved UiT. 

Rangeringen gjøres etter følgende indikatorer, og UiT fordeler seg for 2015/2015 slik:  

  • Teaching (undervisning): 20,7
  • International outlook (internasjonalisering) : 60
  • Industry outcome (som innovasjon): 38,8
  • Research (forskning): 16,9
  • Citations (hvor ofte sitert): 53,2

Les mer om metodene Times Higher Education bruker i rankingen, og som forklarer indikatorenes betydning. 

THE lager også hvert år på våren en rangering over de 100 beste, yngre universitetene. Her kom UiT med på lista som eneste norske universitet. 

I forrige uke ble det også kjent at UiT er eneste norske universitet på QS ranking over de 50 beste yngste universitetene i verden. 

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 01.10.14 00:00 Oppdatert: 03.10.14 14:57
Vi anbefaler