Forskningdagene i høstferien

Forskernatt på Clarion Hotel The Edge og filmmaraton om Tromsø på Verdensteateret er bare noen av arrangementene under Forskningsdagene 25.-28. september.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 25.09.14 00:00 Oppdatert: 25.09.14 09:25

Torsdag 25.september er det bare å sette seg i Verdensteaterets seter og nyte en helaften med fortellinger fra Tromsø. Visuelle kulturstudier ved UiT inviterer til et maraton med filmer som har blikk på byen - utenfra og innenfra. Filmene spenner fra 1980-tallet og fram til i dag, og har titler som byfolk og bona,  formiddagskaffe med fem fine fruer og The street cleaners - møter med ryddegutter i gaten. 

Andre del av kvelden vises filmer fra Russland, mens siste del fram til midnatt er viet temaet Tromsø i Midtøsten.  

Forskernatt

Fredag kveld braker det løs med Researcher's Night - ei forskernatt på Clarion Hotel The Edge der Tromsøværingen skal i fokus: Hvordan står det nå egentlig til med han?

Forsker Martin Sørensen skal fortelle om hvordan vi kan finne ut hva barn er allergiske mot. Her er han i sving i Forskningsteltet i Tromsø. Foto: Torbein Kvil Gamst.

Forskere fra Helsefakultetet skal fortelle om hjerter og D-vitamin, mannehelse og testosteron, ungdom og allergi og om hvilke bakterier vi har med oss i bagasjen når vi kommer hjem fra ferie. Det hele kombineres med humor og nordnorsk sjarm. 

Snakke med barn

Lørdagsuniversitetet på Driv 27.september kl. 13 kan du lære deg å snakke bedre med barn. Forsker Svein Arild Vis fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord) forteller om noen teknikker som er særlig egnet for å få fram barnas perspektiv i samtalen: for å skape dialog med barn og hverdagslige tema er det nyttig å være bevisst på hvordan man stiller spørsmål. 

Lage telefon

Barnefamiliene får anledning til å lære poden litt om teknologi på Tromsø Museum Universitetssmuseet på søndag. "Lær å lage din egen telefon" heter arrangementet, og barna får prøve å sette sammen en boks og tråd med en telefon som resultat. Vår forsker i fysikk Kjell Øystein Netland forklarer hvordan telefonen virker. 

Søndag har også biblioteket på Norsk Polarinstitutt åpent. Forsker Narve Fulsås fra UiT og Gunnar Sander fra Polarinstituttet vil snakke om  polarekspedisjonene som mediehendelser, og  om skipsfart i Polhavet. Det blir en unik anledning til å ta en titt på autentiske kart fra 1600-tallet, en boksamling på mer enn 15.000 bind, inkludert dagbøker og bilder fra ekspedisjoner. 

Se alle arrangementene her

Var du i Forskningsteltet forrige helg? Få med deg bildene! 

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 25.09.14 00:00 Oppdatert: 25.09.14 09:25
Vi anbefaler