Økt forskning på oppvarming av nedkjølte

En unik regional veileder for håndtering av hypotermi skal alle mytene til livs.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 11.09.14 00:00 Oppdatert: 11.09.14 21:55

Overlegene Torkjel Tveita og Mads Gilbert leder forskningsgruppa som skal gi mer kunnskap om nedkjøling - hypotermi. Utenriksdepartementet (UD) støtter prosjektet over tre år, og statssekretær Bård Glad Pedersen tok torsdag turen til MH-bygget for å få en oppdatering.

Flere folk i Arktis

Nedkjøling er mer aktuelt enn noensinne med økt trafikk og aktivitet i Arktis, blant annet med turisme og næringsaktivitet. Når det blir flere folk i havområdene, vil det også bli mer behov for akuttmedisinsk beredskap. 

- Det er viktig at kunnskap om Arktis gir oss en lederrolle internasjonalt, sier Bård Glad Pedersen. 

Myter til livs

Forskningleder Torkjel Tveita peker på at det ikke er "bare å varme en pasient opp igjen".  Det må gjøres på den riktige måten, ellers kan kroppen fort gå i sjokk. Det finnes mange myter om oppvarming, noe som blant annet en helt ny veileder skal til livs: 

Forskerne står bak landets første regionale veileder for hypotermi som skal gjøre akuttberedskapen enda bedre på feltet. 

- Det har lenge vært strid om hvilke oppvarmingsteknikker som er de beste, men i denne veilederen for helsefolk finnes alle svarene, sier overlege Ole Magnus Filseth. 

Overlege Jan Harald Nilsen, Statssekretær Bård Glad Pedersen fra UD og professor Torkjel Tveita peker på at akt aktivitet i arktisk må gi mer akuttberedskap. Foto: Mali A. Arnstad, UiT

I Nord-Norge må kunnskapen om hypotermi tas i bruk ved ulykker i vann og ved snøskred. Kroppen kjøles lynraskt ned, som igjen er en stor belastning for hjertet.  

Et av de siste funnene som er gjort i forskningen på hypotermi, er at avstand til sykehuset ikke spiller noen rolle for overlevelse. Det viktigste er behandlingen den nedkjølte får på stedet.

- Hjerte-lungeredning kjøper tid, men forutsetningen for overlevelse er at hele den akuttmedisinske kjeden virker, sier overlege Jan Harald Nilsen ved UNN. 

Visste du at:

  • Forskningen på hypotermi er såkalt translasjonsforskning - det vil si at både mennesker og dyr er med i forsøk. 
  • Det finnes to former for hypotermi: aksidentell hypotermi - ulykker der pasienten blir nedkjølt og kulden blir farlig 
  • Terapeutisk hypotermi: bruk av nedkjøling i behandling, for eksempel hjernekirurgi
  • En nedkjølt person kan varmes opp igjen på en hjerte-lunge maskin på 1-2- timer
  • Varmetepper er også veldig bra å bruke i oppvarming 
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 11.09.14 00:00 Oppdatert: 11.09.14 21:55
Vi anbefaler