IT-avdelingen styrer OL-teknikken

Sjakk-OL hadde ikke vært det samme uten UiT. Alt av nettverksutstyr er lånt fra campus.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 13.08.14 00:00 Oppdatert: 13.08.14 09:53

Tusenvis av sjakkspillere, delegater, pressefolk og frivillige driver fram Sjakk-OL maskineriet fra 1.-14. august, men de hadde ikke klart det uten hjelp fra UiT.

Universitetet låner nemlig ut alt av nettverksutstyr til lekene i fjorten dager. Utstyr for mellom to og tre millioner kroner er i bruk i tomgodslageret til Mack. 

To IT-teknikere passer på at alt går som det skal hver eneste dag, at ingen snubler i ledninger eller slår på feil bryter. 

- Skrekken er jo strømbrudd, forteller gruppeleder på nettverk Børge Brunes og avdelingsingeniør Bjørn Langaas Johansen fra IT-avdelingen ved UiT. 

- Men nettverksutstyret har heldigvis ekstra batteri som kan gå ei stund. 

 

Børge Brunes (t.v) og Bjørn Langaas Johansen er nøkkelpersonell under Sjakk-OL. Foto: Mali A. Arnstad

 

Fra summing til stillhet

Brunes og Johansen har sammen med Datametrix ansvaret for at infrastrukturen sitter under hele Sjakk-OL. De trives blant rutere, brannmurer, trådløse accesspunkt og servere. Og 1500 sjakkspillere. 

- Det er imponerende å oppleve hvordan salen summer høylytt fram til dommeren setter seg like før kl. 14 når spillet skal i gang. Så blir det helt stille, forteller Brunes.

 Passer på teknikken

Brunes og Johansen er på vakt hver dag mellom 13 til 20, men jobben er ikke gjort før de vet at alt har gått som det skal også på natterstid. Beredskapen er der, og mye kan skje før lekene tar til igjen dagen etter. 

- Så kommer NRK og Chess24.com med kameraene sine og skal koble seg opp, vi må passe på at ingen av kablene rykkes ut, forteller de. 

August er vanligvis en travel tid for IT-avdelingen. Det er semesterstart og i år skal også et flunkende nytt teknologibygg innvies. Samtidig er det fullt trykk på utbyggingen av det trådløse nettverket. 

- Sjakk-OL er definitivt annerledes enn det vi holder på med til vanlig, og det største vi har gjort, sier Brunes. 

 Også åpningsseremonien, Chess-konserten og avslutningsseremonien har et sterkt avtrykk av UiT. Nettverksutstyret ble nemlig også benyttet der, men nå skal det tilbake til campus.  

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 13.08.14 00:00 Oppdatert: 13.08.14 09:53
Vi anbefaler