Nytt studium om farlig avfall

Fra høsten 2014 kan du ta et nytt studium ved UiT: Arktisk forurensningsbiologi og forvaltning. Da får du kunnskap og kompetanse på den mest alvorlige avfallshåndteringa i arktiske strøk.
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Randi Solhaug
Publisert: 09.04.14 13:00 Oppdatert: 09.04.14 13:47

Vi ser i dag en enorm utvikling av olje og gass industri hos vår nabo i øst, samtidig som mindre is i Arktis åpner opp for nye transportruter tvers gjennom polhavet.

Her hjemme er en stadig tilbakevendende og heftig debatt hvorvidt det skal igangsettes en konsekvensutredning av eventuell utbygging av petroleumsindustri i Lofoten og Vesterålen.

Men selv uten en utbygging i våre egne havområder, utgjør Nord-Norge utvilsomt et viktig transport-knutepunkt for den økte aktiviteten som er i ferd med å etablere seg i nordområdene. Hvordan påvirker dette miljøet? Har vi lokal kompetanse for å utvikle tilstrekkelige overvåkningsprogrammer som sikrer at miljøet ikke er den tapende part? Og hva vet vi egentlig om hvordan det står til med miljøet i våre nære havområder?

UiT Norges Arktiske Universitet og AMB vil i løpet av 2014 igangsette et nytt studieprogram innen Arktisk forurensningsbiologi og forvaltning som først og fremst tar sikte på å utdanne høyt kvalifiserte kandidater med spisskompetanse innen disse viktige spørsmålene. Studiet har sitt utspring i en målrettet og aktiv oppbygning av fagkompetanse på tvers av forsknings og undervisningsinstitusjoner i Tromsø, med UiT og Akvaplan-niva i spissen.

AMB KINOREKLAME-5 from bfe-formidling on Vimeo.

Som en del av initiativet Forskningsløft i Nord fra Norges Forskningsråd og i samarbeid med ENI Norge AS, har vi gjennom prosjektet EWMA (http://site.uit.no/ewma/) de siste fire årene jobbet hardt for å etablere et bredt og slagkraftig kompetansesenter innen forurensningsbiologi  og industriell avfallshåndtering i Tromsø. Gevinsten ved denne etableringen er ikke bare at Tromsø er i ferd med å få et internasjonalt slagkraftig forskningsmiljø, men minst like viktig er at Tromsø kan bli et sentrum for utdanning av høyt kompetente fagfolk til både forskning-, forvaltnings- og industrielle oppgaver. 

ArcticFever from bfe-formidling on Vimeo.

Her finner du informasjon om det nye studieprogrammet i Arktisk forurensingsbiologi og forvaltning.

Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Randi Solhaug
Publisert: 09.04.14 13:00 Oppdatert: 09.04.14 13:47
Vi anbefaler