Vant pris for beste internasjonale kurs

Under verdenskongressen for bruskreparasjoner i høst, ble Inigo Martinez og Martin Polacek hedret for å ha arrangert det beste internasjonale kurset.
Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Renate Alsén Øvergård
Publisert: 03.10.13 00:00 Oppdatert: 02.10.18 13:42

Fra kurset som ble arrangert i 2012. Foto: Kirsti Rønne

Kurset gikk over tre dager i fjor, og tiltrakk seg deltakere fra hele Europa samt USA.

– Å få denne prisen setter vårt universitet og Tromsø på kartet, sier Martinez, professor i klinisk medisin ved Det helsevitenskapelige fakultet.

Han forsker på brusk og hvordan man kan lage ny brusk for å hjelpe folk som har leddsykdommer. Og det var under The World congress of the International Cartilage Repair Society i Tyrkia i september at de to mottok prisen. Kongressen holdes med 18 måneders mellomrom, og det er kursene som holdes mellom hver kongress som evalueres.

– Det var helt overraskende. Jeg skjønte ingenting da navnene våre ble ropt opp.

Les også: Dyrker brusk for å reparere skader

Hands-on

De 30 deltakerne som gjestet Tromsø under kurset fikk opplæring i teknikker for å forske på brusk. Cellekultur, histologi og molekylær analyse stod blant annet på timeplanen. Kurset var delt i to deler. En teoretisk del med flere internasjonale foredragsholdere, samt fra Helsefak. Den andre delen var praktisk rettet, og de fikk trene i laboratorium.

– Kursene er til for å hjelpe nyutdannede innen feltet. Deltakerne på vårt kurs kom fra forskjellige miljøer. Noen var leger, andre basalforskere og noen kom fra industrien, forteller han.

I forkant hadde de fått tilsendt god informasjon om Tromsø med både forslag til aktiviteter og hoteller, og et sosialt opplegg ble også gjennomført.

– Det er krevende å arrangere slike kurs, men vi sa ja siden vi hadde erfaring med slike kurs fra før. Vi får se om vi kan ta en ny runde om noen år, sier Martinez.

Les også: Navlestrengen kan ha løsningen

Martin Polacek. Foto: Elisabeth Øvreberg

Mer heder og ære

Under kongressen ble det også presentert en posters fra forskningsgruppen. Den vant de også en pris for.

– Vi ble også invitert til å holde et mindre foredrag. Det er en ære, sier han, og presiserer at det fulgte ingen pengepremier med prisene. Kun heder og ære.

Forskningsgruppen Martinez er en del av, forsker disse årene på om man kan bruke stamceller fra navlestrenger for å lage ny brusk.

– Når vi blir eldre blir cellene våre stadig dårligere til å reparere skader. Derfor forsker vi på unge celler fra nyfødte for å bruke dem i celletransplantasjoner i mennesker, forteller han.

Polacek disputerte i februar 2011, og er nå bosatt i Drammen hvor han jobber som lege i ortopedi.

 

 

 

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Renate Alsén Øvergård
Publisert: 03.10.13 00:00 Oppdatert: 02.10.18 13:42
Vi anbefaler