– Ingen grunn til pandemipanikk

Verdens helseorganisasjon uttalte nylig at det nyoppdagede MERS-viruset er en trussel for hele verden. Professor Ørjan Olsvik er dypt uenig.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 07.08.13 09:55 Oppdatert: 08.08.13 06:57

– MERS-viruset er ikke en trussel for verden, sier professor Ørjan Olsvik.

– Jeg er skuffet over at Verdens helseorganisasjon overdramatiserer MERS-viruset. Så når lederen, Margareth Chan, sier at viruset kan bli en trussel for hele verden, så føler jeg veldig sterkt at jeg vil motsi henne, sier professor Ørjan Olsvik ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Han viser til avslutningstalen til Verdens Helse Forsamlings 66 årsmøte i Genève 27. mai i år der WHO direktør Margaret Chan at ytret: “Min største bekymring når man ser på den globale situasjon, er det nye Corona viruset” og videre “ Det nye Corona-viruset er en trussel for hele verden”.

Har analysert pasientene

Olsvik har bred kompetanse innen helse og forsvar mot utbrudd av sykdommer oppstått naturlig eller som følge av biologiske våpen, han er også Forsvarets og Utenriksdepartementets faglige ekspertrådgiver innen dette emnet.

Nå ønsker professoren å roe ned en unødvendig frykt for ny verdensomspennende pandemi.

– Vi har analysert de fleste sykdomstilfellene til MERS-viruset, sier han og konkluderer med at det ikke er noen grunn til at hele verden skal bli bekymret for viruset som i hovedsak holder seg i Saudi-Arabia.

– 80 prosent av MERS-pasientene har blitt smittet på sykehus, og mer enn 80 prosent av dem hadde en annen underliggende sykdom fra før. Det vil si at det er de syke som dør av dette. De som har blitt smittet, men som ikke var syke fra før, har i all hovedsak en mild sykdom, forteller han.

91 MERS-pasienter

Ifølge Olsvik er MERS-tilfellene per 1. august 2013 lokalisert til Saudi Arabia (71), De Forenede Arabiske Emirater (6), Qatar (2), Jordan (2), Tunis (2), Italia (3), Frankrike (2) og England (3). Alle disse 91 pasientene  har en direkte eller indirekte forbindelse til Saudi Arabia. Over 50 % av pasientene med MERS døde av lungebetennelse med organsvikt.

Dødeligheten til MERS-viruset kan dermed sammenlignes med svineinfluensaen.

– Da døde 32 pasienter, og 31 var allerede syke fra før. Analyser av MERS-pasienter danner det samme bildet – viruset har kun høy dødelighet blant syke folk, betrygger Olsvik.

Professoren legger til at dersom man først får en smittet inn på sykehus, så skal alarmklokkene gå.

– Da snakker vi om ekstreme smitteverntiltak.

Flest menn smittet

Hittil vet man at MERS-viruset smitter gjennom luft/dråpe og tett kontakt, men man kan ikke gi noen tall på hvor mange som har fått MERS-viruset. Det er nemlig ikke alle som blir syke og får forkjølelsessymptomer.

Et interessant fenomen er at 74 % av MERS-pasientene er menn. Olsvik mener en  forklaring kan være at kvinner i Saudi Arabia ofte har nese og munn dekket av niqab, dette kan gi en delvis beskyttelse mot dråpesmitte.

Les også Ørjan Olsviks kronikk på Helsefak-bloggen: Direktøren i WHO tar feil

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 07.08.13 09:55 Oppdatert: 08.08.13 06:57
Vi anbefaler