Pingviner skades av merking

Et tynt lite bånd som forskere setter på vingen til kongepingvinen har negative følger for dens overlevelse og forplantning. Den gir også feile indikasjoner på klimaet i Antarktis.

Sojtaric, Maja
Publisert: 13.01.11 00:00 Oppdatert: 13.01.11 10:34

 

Kongepingvin med vingebånd på Edinburg Zoo.
Kongepingvin med vingebånd i Edinburgh Zoo. Foto: Wikimedia Commons

Dyremerking av individer gir forskerne uvurderlig informasjon om hvor dyrene ferdes, hva de spiser og hvordan de lever. Merking er i hovedsak ansett å være en harmløs metode. Men merking av kongepingvinene med et stålbånd på vingene er alt annet enn harmløst.

– Sjøfugler merker man som oftest med en ring på foten. Men fordi pingvinen har så store og brede føtter er det ikke mulig. Derfor har man i flere tiår brukt vingebånd på kongepingvinen. Man trodde tidligere at de tilpasset seg disse båndene etter kort tid, men nå vet vi at det ikke er tilfelle, forteller Nigel Yoccoz som er medforfatter på den franske studien som nå er publisert i Nature.

Studien som har pågått i ti år har sett på to grupper på 50 pingviner hver. Den ene gruppen var merket med vingebånd, den andre med en databrikke under huden. 

Studien viser at pingvinene med vingebånd fikk 39 prosent færre unger enn de med databrikke. Overlevelsesraten blant de vingemerkede pingvinene var 16 prosent lavere enn blant de som var merket med en databrikke.

Svømmer minst 200 mil
Kongepingvinene svømmer over lange distanser fra der de hekker til der de spiser. På så store avstander opererer dyrene med små marginer. Selv om båndene ikke måler mer en 3-4 cm i bredde får de store ringvirkninger.

– Disse pingvinene svømmer fra 100 til 200 mil til sine spiseplasser. Også tilbake til hekkeplassen. Den lille turbulensen et vingebånd gir dem koster energi, forteller Yoccoz.

Laboratorieforsøk tyder på at pingvinene med vingebånd bruker 24 prosent mer energi på å svømme enn de uten. Kongepingvinen slår sine vinger sammen tre ganger i sekundet når de svømmer, noe som også betyr at de kan få gnagsår.

Pingvinene som legger ut på disse lange svømmeturene er heller ikke alltid i sin beste form. Når de hekker skifter hannen og hunnen på å sitte med egget og ungen i opp imot to uker av gangen. I denne perioden deler næringa de har i magen med den lille.

– Pingvinene har en spesiell protein i magen som gjør at de kan oppbevare maten der i lange perioder uten at den blir skjemt. Men det tærer på kreftene å ta vare på en pingvinunge.

Nature på YouTube: The flipside og flipper bands.

Faktaboks: Kongepingvin (Aptenodytes patagonicus) er den nest største pingvinarten etter keiserpingvinen. Den veier mellom 11 og 16 kilo og er rundt 90 cm høy. De lever i store kolonier på subantarktiske øyer.

Kongepingvinen er en av artene som ble forsøkt satt ut til hekking på Røst og Gjesvær på 1930-tallet, uten hell.

Maskoten til Hans Majestet Kongens Garde er kongepingvinen Nils Olav som siden 1961 har inspisert garden hver gang de har besøkt Edinburgh.

Feil i klimadata

I 2007 understreket Klimapanelet (IPCC) det umiddelbare behovet for bedre evaluering av de marine økosystemenes respons på global oppvarming. Sørhavet er sammen med Arktis ansett for å være en høyrisikoregion hvor klimaendringer kan få lammende konsekvenser på økosystemene. Ved å forske på rovdyr som er på toppen av næringskjeden, slik som pingvinen, kan man få bedre kunnskap om hele økosystemet.


– Kongepingvinen, keiserpingvinen og adeliépingvinen brukes mye som indikatorer i økologiforskningen. Jeg vil grovt anslå at tusenvis kongepingvin har blitt vingemerket i løpet av de tretti siste årene, sier Yoccoz.

Problemet er at den mest tilgjengelige informasjonen om dynamikken i pingvinpopulasjoner er basert på bruk av vingebånd. Dermed får forskning basert på slike observasjoner en bias.

– I dårlige, varme år er det lite tilgang til føde. Da får verken de vingemerkede eller de umerkede pingviner avkom. I år med god tilgang på næring får begge gruppene avkom. Men i normalår får pingvinene med vingebånd færre avkom. Og siden forskere baserer sine resultater på observasjoner av pingviner med vingebånd får man et inntrykk av at året er dårligere for alle pingviner. Jeg tror at mange forskningsresultater må analyseres på nytt, sier Nigel Yoccoz.

Med denne studien tror Yoccoz at forskere, og ikke minst de enkelte lands forsøkdyrsutvalg, vil tenke seg nøyere om før de tillater slik merking av dyrene.

Forsøksdyrutvalget krever at metoder for merking av dyrene ikke har noe negative effekt på dyr. Så jeg tror det snart blir slutt med bruken av denne typen bånd.

 

Les mer på nature.com: Band of brothers.

Kilde:
Reliability of flipper-banded penguins as indicators of climate
change. Saraux, C. et al. Nature 469, 203-206.

 

Sojtaric, Maja
Publisert: 13.01.11 00:00 Oppdatert: 13.01.11 10:34