Krafttak mot lungekreft

Hver tiende kreftdiagnose som stilles i Norge er lungekreft. Nå har Kreftforeningen gitt elleve millioner for etablering av landets første kompetansemiljø for denne krefttypen.
Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Renate Alsén Øvergård
Publisert: 24.10.13 00:00 Oppdatert: 02.10.18 13:35

Foto: colourbox.com

– I gjennomsnitt dør en nordmann av lungekreft hver fjerde time. Det er like mange som dør av lungekreft som av brystkreft, tykktarmskreft og prostata til sammen, forteller Roy Bremnes, professor i klinisk medisin ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Sammen med professorene Lill-Tove Busund og Tom Dønnem skal han samarbeide med tverrfaglige spesialister fra Universitetssykehuset Nord-Norge, Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet (UiO) og St.Olavs hospital i Trondheim om forsknings- og utviklingsarbeid. Gjennom dette kompetansemiljøet skal de dra nytte av og videreutvikle hverandres kompetanse, og spre kunnskapen nasjonalt.

Dårlige prognoser

I 2011 fikk 2842 nordmenn diagnosen lungekreft, og 2184 døde. Det betyr at lungekreft er skyld i 20 prosent av dødsfallene som følge av kreft. Den dårlige prognosen skyldes både at sykdommen oppdages for sent, og at lungekreft ofte er mer aggressiv enn andre kreftformer.

– Økt kunnskap om diagnostisering og behandling av lungekreft er nødvendig for at flere skal overleve sykdommen. Tildelingen av disse midlene gir helt nye muligheter for samarbeid mellom forskjellige fagmiljøer som jobber med lungekreft, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Roy Bremnes

Kostbar forskning

Professor Bremnes forteller at de allerede har noen forskningsprosjekter innenfor lungekreft der de samarbeider med UiO og St. Olavs Hospital.

– Vi studerer cellemarkører og proteiner som har betydning for kreftcellens vekst og spredning. Både proteinmarkører og mikroRNA (regulerer gener), har stor betydning for utviklingen av kreften. Men disse kan også utnyttes i behandlingen, men her er det fortsatt en lang vei å gå, sier Bremnes.

Pengene fra Kreftforeningen gjør det mulig for forskerne å få utrettet mer.

– Laboratoriebasert forskning er kostbart. Nå får vi muligheten til å gjøre mere av dette.

Tilskuddet kommer fra innsamlingsaksjonen ”Krafttak mot kreft 2012”, som samlet inn penger til arbeid med kreftformer som få overlever.

 

Fakta om lungekreft

  • Lungekreft er blant de vanligste kreftsykdommene i Norge og den kreftform som tar flest liv.
  • Forekomsten øker hos kvinner, mens den for menn har vært omtrent uforandret de senere år.
  • Bare en av ti som får diagnosen lever etter fem år.
  • Siden sekstitallet har femårsoverlevelsen kun steget med 2-3 prosentpoeng. I samme periode er femårsoverlevelsen for alle kreftformer i gjennomsnitt blitt nesten doblet.
  • Mellom 80 og 90 prosent av tilfellene antas å skyldes tobakksrøyking. Den viktigste årsaken til den lave overlevelsen er at sykdommen oppdages for sent, og at pasientene ikke kan opereres. I Norge blir bare en av fem pasienter operert. (Kilde: Kreftregisteret)

 

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Renate Alsén Øvergård
Publisert: 24.10.13 00:00 Oppdatert: 02.10.18 13:35
Vi anbefaler