Fremmede arter - etterutdanningskurs

Antallet fremmede arter i Norge øker og arter som truer biomangfoldet havner på norsk svarteliste. I år utfordrer vi alle barn og unge til å fotojakte på svartelista arter!
Gratis etterutdanningskurs for lærere.

Påmelding via skolelab.no

Kurset viser hvordan du kan bruke årets biomangfoldskampanje ‘Fremmede arter’ i naturfagundervisningen. Kurset er praktisk, med både feltarbeid og registering på miljolare.no. Du vil også møte representanter for lokal miljøforvaltning, og få kjennskap til planene for bekjemping av svartelistearter i din region. Kampanjen er et fellestiltak fra Naturfagsenteret og Nettverk for miljølære.

Fremmede arter kan finnes nær sagt hvor som helst. Når du er ute å leter er det viktig at du oppsøker steder som ikke står i direkte tilknytning til hager og parker. Slike plasser er det plantet ut mange arter som ikke nødvendigvis sprer seg.

Elevene kan være med på å vurdere og kartlegge svartelista plante- og dyrearter. Læring om de fremmede artene er engasjerende og øker elevenes forståelse av naturen og de økolgiske mekanismene. Ved å dokumentere og registrere funnene sine er elevene med i ekte kunnskapsoppbygging. Undervisningen kommer inn i en sammenheng og elevene kan bruke egne resultater sammenholdt med funnene nasjonalt. Det blir lagt opp til direkte samarbeid med forvaltningen, slik at jakten på de fremmede artene kan målrettes etter hvilke som mest aktuelle i regionen. Under arbeidet blir elevene invitert til å ta bilder, og registrere funn på nettstedet http://www.miljolare.no/aktiviteter/fremmedarter/

Program

09.00 - Introduksjon, om kampanjen og om miljølære

09.10 - Om fremmede arter, svartelista og forvaltningens arbeid med uønskete arter

09.45 - Feltarbeid i nærområdet, ledet av Torbjørn Alm, UiT

11.00 - Registreringer på miljølære. Frede Thorsheim, nettverk for miljølære

11.40 - Om undervisning og bruk av kampanjen.

12.00 - Avslutning.

Kurset vil holdes på Skolelaboratoriet i realfag og teknologi, Realfagbygget A-fløya. Ta med pc eller nettbrett.

Når: 05.06.15 kl 09.00–12.00
Hvor: Tromsø, Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender