Botanisk evolusjon – botanikktime med Arve Elvebakk

Professor Arve Elvebakk som er daglig leiar av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage inviterer til botanikktime. Korleis oppstod dei første blomstrane? Vi demonstrerer opprinnelege typar og viser korleis dei har spesialisert seg sidan dei dukka opp for 140 mill. år sidan.

Korleis var botanikken før blomsterplantane entra scenen? I den samanhengen skal vi demonstrere nokre av Hagens eldste botaniske slekter.

Blåveis (Hepatica nobilis) er en av de evolusjonsmessig eldste blomstrane i Hagen. Men vi skal også vise både mer avanserte blomster, og den evolusjonsmesssig eldste botanikken. Foto: Arve Elvebakk, TMU.

Laven bikkjenever (Peltigera) kan, iflg. nye studiar, vere 240 mill. år gammal. Den har symbiose med blågrønbakterien Nostoc, som høyrer til i ein gruppe som var på scenen allereie for 3.5 mrd. år sidan. Vi har den no også som drue-liknande koloniar (‘sjøplomme’) i ein liten dam.

Også vår store plageånd, levermosen pest-tvaremose har også ei lang historie på jorda.


Arrangementet er ein del av det store internasjonale nettverks-arrangementet ‘Fascination of Plants Day’ der 40-50 land bruker å delta.

Dette er årets første arrangement i Hagen. Se sommerens program for Hagen her.

Når: 26.05.15 kl 19.00–20.00
Hvor: Botanisk hage
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender