Helsefak har fått 1,7 millioner for å samarbeide om desentralisert sykepleierutdanning i nordområdene

Forskningsgruppen for utdanning (ved Institutt for helse og omsorgsfag) har fått tildelt 1, 7 millioner til et nytt nettverks- og forskningssamarbeid. Pengene har de fått fra Senter for Internasjonalisering av Utdanning (SIU), som forvalter midler tildelt fra Kunnskapsdepartementet.
 

Forbedre helsetilbudet i utkantstrøk

Prosjektet skal sette søkelys på tilgjengelighet av og utvikle tilbud om sykepleierutdanning i distrikt både i Norge og i Canada. Utviklingen av en stabil lokal arbeidskraft av sykepleiere har potensiale for å kunne forbedre helsetilbudet i områder med store avstander, klimatiske utfordringer og lite stabilitet av sykepleiere som grunnfjellet i helsetjenesten.

Prosjektet ledes av Bente Norbye og Mari Skaalvik,
og søknaden er et samarbeid mellom University of
Saskatchewan i Canada og UiT.

Nettverksbygging på tvers av flere land

Prosjektet skal danne et nettverk mellom institusjoner som tilbyr sykepleierutdanning i Canada, Sibir, Alaska, Grønland og Norge. 
 
Bruk av teknologi og erfaring

Nettverket skal dele «Best Practice» ved kritisk å vurdere hvilke suksesskriterier som ligger til grunn der det er blitt utdannet sykepleiere utenfor etablerte campus. Utfordringen i distanse og klimatiske forhold fordrer at prosjektet forbedrer og utvikler en pedagogikk og didaktikk tilpasset profesjonsutdanning der avansert klinisk undervisning, veiledning og ren teoriundervisning støttes ved bruk av teknologi.  


Kulturforståelse i et urbefolkningsperspektiv

Prosjektet skal også utvikle og tilby en sommerskole gjennom et Innovative Learning Institute on Circumpolar Health. Her skal sykepleierstudenter og lærere møtes over landegrensene og ha fokus på helseutfordringer i egne og andres rurale nordområder, samt sette fokus på kulturforståelse også i et urbefolkningsperspektiv.

Les også: Desentralisert sykepleier utdanning (DSU) har oppfylt alle sine formål. 

Her kan du lese mer om forskningsgruppene ved Institutt for helse- og omsorgsfag(IHO).

Her fra et besøk ved University of Saskatchewan i Canada, i 2014.
På bildet fra venstre: Førsteamanuensis Heather Exner- Pirot (prosjektkoordinator), professor Lorna Butler (leder for sykepleierutdanningen), førsteamanuenis Carol Bullin (lærer ved sykepleierutdanningen), Emmy Neuls ( International Centre for Northern Governance and Development), førstelektor Bente Norbye (forskningsgruppeleder), Robin Thurmeier(forskningsfasilitator), førsteamanuensis Mari Wolff Skaalvik, førsteamanuensis og lærer ved sykepleierutdanningen Jill Bally.

Målgruppe: Studenter, Ansatte, Gjester / eksterne
Ansvarlig: Svendsen, Elin
Opprettet: 04.03.15 15:40
Sist oppdatert: 05.03.15 13:22