Respekt for religion? - Om krenkelse, ytringsfrihet og terror (filosofisk samtale)

Europa diskuterer - igjen -  seg  selv og sine verdier i lyset av et terrorangrep. Lørdag 31. januar inviterer vi til samtale og diskusjon med filosofen Jonas Jakobsen. Han stiller spørsmålet: Bør vi ha respekt for religion?

En kvinne holder en plakat av en Charlie Hebdo-forside med teksten Kjærlighet sterkere enn hat. Bildet ble tatt under markeringen på Place de la Republique i Paris 7. januar 2015, etter angrepet på redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo der 12 mennesker ble drept. (Foto: Scanpix, Dominique Faget)Hvordan skal vi forholde oss til at det er farlig å karikere den Muslimske profeten? Noen mener at veien frem er mer krenkelse og blasfemi, andre insisterer på respekt og god tone i den multikulturelle offentligheten.

 

Med utgangspunkt i nyere sosialfilosofi diskuterer filosof Jonas Jakobsen hva en ‘krenkelse’ er, og trekker en linje til debatten etter angrepet på Charlie Hebdo. Bør vi ha respekt for religiøse følelser og ‘det hellige’ i offentlig debatt? Hva mener vi når vi sier at vi respekterer personer, men ikke nødvendigvis det de tror på?  

 

Jonas Jakobsen arbeider som filosof og universitetslektor ved Norges arktiske universitet. Han forsker bl.a. på ytringsfrihet, sekularisme, medborgerskap, toleranse og anerkjennelse. Klikk her for å lese Jonas’ artikler om karikaturkrisen i 2005/06

 

Samtalen er gratis og alle er velkommen!

 

Klikk her for å følge oss på Facebook

Når: 31.01.15 kl 11.15–13.00
Hvor: Skarven bar
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Lenke: Klikk her
Telefon: +4748353465
E-post: tim.dassler@posteo.net
Legg i kalender