Gjør barna oss lykkelige?

For mange er det å få barn livets høydepunkt, men er foreldre lykkelige?
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 02.06.14 00:00 Oppdatert: 28.05.15 12:20

Kvinners tilfredshet med livet generelt øker de første månedene etter fødsel og når et høydepunkt når barnet er rundt 6 måneder. Foto: www.colourbox.com

Selv om vi sier at unger er den største gave, så viser det seg at småbarnsforeldre faktisk er mindre lykkelig enn barnløse – spesielt når barna er små.

– Småbarnsforeldre er ikke særlig lykkelige, til tross for at de hadde et stort ønske om å få barn. Barna er viktige for dem, men foreldrene føler mindre livstilfredshet etter at de har fått barn enn de gjorde før, sier lykkeforsker Joar Vittersø ved Institutt for psykologi, UiT.

Han forteller at årsaken til manglende lykkefølelse kan være stress, mange oppgaver, søvnmangel, ungenes trassalder, bekymringer og det at de må omprioritere livet sitt.

Ikke gøy å leke med ungene

1.juni er internasjonal dag for foreldre, altså en dag FN markerer som en hyllest til det å være foreldre. For selv om foreldre elsker barna og familien, viser det seg at foreldrerollen kan være hard.

– Forskning viser at opplevelsene man har sammen med egne unger heller ikke er spesielt positive. De ligger omtrent på samme nivå som å sitte på bussen til og fra jobben. Ting blir heldigvis bedre når ungene blir eldre, så man kan si at barna er en langtidsinvestering, sier Vittersø til UiT.no

Les også: Snarveier til lykke

Utilfreds med ekteskapet

Dessverre er det flere nedslående fakta for de som er foreldre, for det viser seg også at ektemaker med unger ikke er så fornøyde med tingenes tilstand.

– De er både mer utilfreds i ekteskapet og med livet generelt, men samtidig kan det se ut til at norske foreldre er noe lykkeligere enn de i USA, sier Vittersø, som tror det er på grunn av den nordiske velferdsmodellen.

I en studie fra 2010 fant blant annet Vittersø ut at de som er tilfredse med forholdet sitt under graviditeten, har det best tre år senere. Studien omfattet 60 000 norske kvinner med små barn (se faktaboks).

– I denne studien har vi undersøkt to typer av tilfredshet. Tilfredshet med partner og tilfredshet med livet generelt – både når kvinnene var gravide og senere i spedbarnsalderen og småbarnsalderen, sier forsker Ragnhild Bang Nes til folkehelseinstituttet.no.

Les også: De i 20-årene er lykkeligst

Her er noe av det studien viste om smøbarnsmødre og lykke:

– Tilfredshet med livet generelt øker de første månedene
etter fødsel og når et høydepunkt når barnet er rundt 6 måneder.
Fra barnet er 6 måneder går tilfredsheten med livet generelt ned
og er lavest når barnet er 3 år

– Tilfredshet med partneren har stor betydning for hvordan mødrene
opplever livet sitt gjennom denne perioden, og tilfredsheten med det
faste forholdet under graviditeten har sammenheng med mødrenesin
generelle tilfredshet 3,5 år senere. 

– Forskerne fant en generell nedgang i begge typer av tilfredshet over
tid i sped- og småbarnsalderen. Allerede fra siste del av svangerskapet
kan man se en nedgang i tilfredshet med forholdet, og den blir stadig
svekket utover i undersøkingsperioden til den når et absolutt lavmål
ved siste tidspunkt for undersøking tre år etter fødsel.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Flere blir barnløse

Ifølge Statistisk sentralbyrå viser det seg at stadig flere voksne forblir barnløse. Nye tall viser at andelen menn som ikke ble fedre før de fylte 45 år, har økt fra 14 prosent i 1985 til 23 prosent i 2013.

Så hva er årsaken til at antall barnløse menn øker?

– Både menn og kvinner i Norge svarer i undersøkelser at barn er en viktig del av livet. Få menn eller kvinner velger bevisst ikke å få barn. Ønsket om å få barn har altså ikke forandret seg, forteller An-Magritt Jensen sosiologiprofessoren ved NTNU til forskning.no.

Hun konkluderer med at det må være noe annet som er endret i samfunnet vårt – forventningene til norske menn har økt sterkt.

– På den ene siden har du en sterk forventning om at fedre skal bruke tid på barn og familie. På den annen side har du et arbeidsliv hvor stadig flere menn jobber i prosjekter, hvor det forventes at de hele tiden skal være tilgjengelige for jobben. For mange menn blir disse kravene vanskelige å forene, sier Jensen til nettstedet.

Men selv om forskning viser at foreldrerollen kan være knallhard, så er det likevel ikke tvil om at barna faktisk er livets største gave. Gratulerer med internasjonal dag for foreldre!

Les også: Vi finner lykke i blodslit

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 02.06.14 00:00 Oppdatert: 28.05.15 12:20
Vi anbefaler