Språk og samfunn - møte

Florian Hiss innleier: Språk og identitet i spam-e-poster.

Slik presenterer Florian temaet:

Nylig fikk jeg e-post fra “min kjære venn” Millie Stanley. Hun skrev til meg på engelsk og “with heavy tears in my eyes and lack of words”. 18 år gamle Millie hadde et stort problem: Siden faren hennes døde, ble hun undertrykket og mishandlet av onkelen sin, som også hadde satt krav på alt som faren hadde eiet. Onkelen hadde tatt alt fra henne. I Millies fortvilelse skulle akkurat jeg være løsningen til hennes problem. Det fantes nemlig en bankkonto ...

 

Hver dag mottar vi e-poster fra slike ”kjære venner”. Millie Stanley, Steve Thompson, Anna Robert og alle de andre har en ting til felles: Utenom e-postene har jeg aldri vært i kontakt med noen av dem. Jeg kjenner dem ikke, og de kjenner ikke meg. Sannsynligvis eksisterer verken min kjære venn Millie Stanley eller noen av de andre som virkelige personer. Uansett, den eneste forbindelsen mellom meg og e-postens forfatter er e-posten, en kort tekst på mellom 50 og et par hundre ord.

 

På språk og samfunn-kvelden vil jeg presentere noen resultater fra min analyse av ca. hundre spam-tekster. Hovedfokuset ligger på den språklige konstruksjonen av identiteter og balansen mellom anonymitet og personlig involverthet, som begge uttrykkes i tekstene. Noen av fenomenene jeg vil kaste lys på, er narrativer, sjanger, rettskrivning, indeksikalitet og polyfoni.

Når: 24.04.14 kl 18.00–20.00
Hvor: Rom E-0105 i SV/HUM-bygget i Breivika
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Legg i kalender