Cand. polit. Siri Ulfsdatter Søreng ved NFH forsvarte 9.4.2014 offentlig for ph.d.-graden i samfunnsvitenskap, avhandlingen:

“Lokale rettighetsforståelser i fiskeriforvaltningen - med særlig fokus på samiske fiskerettigheter”
 
" /> Cand. polit. Siri Ulfsdatter Søreng ved NFH forsvarte 9.4.2014 offentlig for ph.d.-graden i samfunnsvitenskap, avhandlingen:

“Lokale rettighetsforståelser i fiskeriforvaltningen - med særlig fokus på samiske fiskerettigheter”
 
" />

Lokale rettighetsforståelser må integreres i fiskeriforvaltningen for å sikre dens legitimitet

Lokale rettighetsforståelser og rettferdighetsoppfatninger vedrørende fordeling av fiskerettigheter må integreres i forvaltningen av de kystnære fiskeressurser for å sikre legitimitet blant lokale brukerinteresser. 

Cand. polit. Siri Ulfsdatter Søreng ved NFH forsvarte 9.4.2014 offentlig for ph.d.-graden i samfunnsvitenskap, avhandlingen:

“Lokale rettighetsforståelser i fiskeriforvaltningen - med særlig fokus på samiske fiskerettigheter”
 
Revold, Jens
Publisert: 12.04.14 00:00 Oppdatert: 10.04.14 11:57

Avhandlingen:

Bakgrunnen for avhandlingen er spennet som kan oppstå mellom hvordan myndighetene forvalter

naturressursene, og hvordan berørte interesser mener ressursene bør forvaltes. Dette spennet kan tidvis være konfliktfylt. Det kan reise prinsipielle spørsmål om hvem som skal ha eierskap til ressursene og/eller bruksrett, og hvordan de bør forvaltes. Formålet med avhandlingen er å synliggjøre ulike rettighetsforståelser som artikuleres i det offentlige rom når eiendomsform og rettigheter til å eie eller bruke de kystnære fiskeressursene settes på den offentlige agendaen. Avhandlingen retter særlig fokus på stemmene til småskalafiskere som tradisjonelt ikke har innflytelse på den dominerende nasjonale fiskeriforvaltningsdiskursen.

Avhandlingen søker å synliggjøre at ressursbrukere og tilhørende interessegrupper i de kystnære fiskeriene har ulike perspektiver på hva som er en rettferdig fordeling av fiskeressursene og hvem som bør ha rettigheter til dem. Ulike verdier, normer og prinsipper ligger til grunn for hvilke perspektiv ressursbrukere har på hva de anser som sine fiskerettigheter og hvordan de mener fiskeressursene skal forvaltes. Slike følger av fiskepraksis, lokalsamfunn og andre sosiale fellesskap som ressursbrukere er en del av, i tillegg til de verdier, normer og prinsipper som ligger forankret i institusjonelle interesser som forvaltning, vitenskap og interesseorganisasjoner. En del av datagrunnlaget for avhandlingen er fremskaffet ved å følge folkemøtene som ble arrangert i Finnmark i forbindelse med Kystfiskeutvalgets gransking av samiske fiskerettigheter.

Avhandlingenargumenterer for at forvaltningen av de kystnære fiskeriene bør ha en mer rettferdighetsorientert tilnærming ved å være innrettet mot å identifisere og inkludere lokale brukerinteressers rettighetsforståelser. Dette er særlig aktuelt i områder hvor befolkningen er etnisk blandet og samiske interesser står i en særstilling.

Kommisjonen:

Foto: Inger Elin Kristina Utsi

Veiledere:

  • Professor Svein Jentoft (NFH), hovedveileder
  • Professor Anita Maurstad (Tromsø Museum), medveileder

 

Bedømmelseskomité:

  • Dr. Niels Einarsson, Stefansson Arctic Institute, Akureyri, Island (1. opponent)
  • Førsteamanuensis Gro Ween, Kulturhistorisk museum, UiO (2. opponent)
  • Professor Petter Holm, NFH (internt medlem og leder av komiteen)

 

Disputasen ble avholdt på norsk og ble ledet av dekan Edel O. Elvevoll,  Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

 

Personalia:

Siri Ulfsdatter Søreng er utdannet Cand.polit fra Institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning, Universitetet i Tromsø. Søreng har siden 2000 arbeidet som forsker ved Norut Alta-Áltá i Alta, Finnmark, Hun arbeider med problemstillinger knyttet til ressursforvaltning og forvaltningssystemers legitimitet, deriblant implementering av samiske interesser og rettigheter. Søreng er født i 1973 og er opprinnelig fra Tromsø.


 

 

Navn: Siri Ulfsdatter Søreng

Institusjon/institutt: Norut Alta-Áltá

Telefonnummer/mobilnummer: 99630146

E-postadresse: siris@norut.no

 

Revold, Jens
Publisert: 12.04.14 00:00 Oppdatert: 10.04.14 11:57
Vi anbefaler