Fokus: Sør-Afrika

I april er det tyve år siden Sør-Afrika avholdt det historiske valget som førte ANC og Nelson Mandela til regjeringsmakt og markerte slutten på apartheid. Verdensteatret Kino feirer jubileet med seks høydepunkter fra sør-afrikansk film, fra 1970-tallet fram til i dag.

Flere av filmene er aldri før vist i Norge, og gir et spennende blikk på Sør-Afrikas vanskelige vei fra raseskille til demokratisk rettsstat. Programmet er satt opp i samarbeid med Fritt Ord, UiT Norges arktiske universitet og Troms Journalistlag.

Program

mapantsula

Onsdag 23. april kl 1830

Mapantsula.
Innleding: Bo Brekke, journalist NRK forfatter av flere bøker om Sør-Afrika.
Mapantsula er hyllet som en av Sør-Afrikas beste filmer gjennom tidene. Den er den første anti-apartheid-filmen laget for, om og av svarte. Mapantsula ble forbudt i hjemlandet, men ble vist under Cannes-festivalen i 1988 og har inspirert en hel generasjon unge filmskapere i Sør-Afrika.

 

dear mandela

Torsdag 24. april kl 1830

Dear Mandela.
Innledning: Liv Tørres,
generalsekretær i Norsk Folkehjelp og en av landets fremste Sør-Afrika eksperter.
Noe av det første Nelson Mandela og ANC lovet da de kom til makten, var å gi fattige svarte som bodde i skur, skikkelig tak over hodet. Løftet er ofte blitt gjentatt, men ikke oppfylt. I stedet har myndighetene kastet mange fattige på gata under dekke av å ville ’avskaffe’ slummen. En spennende, oppløftende og hjertevarm dokumentar som går rett til kjernen av en av Sør-Afrikas største utfordringer: å sikre hele befolkningen retten til et anstendig liv.

the stick

Torsdag 24. april kl 2100

The Stick
En illevarslende antikrigsfilm om apartheids destruktive kraft.Ikke uten grunn har The Stick  blitt sammenliknet med Oliver Stones Platoon. Samtidig er den del av 1980-tallets anti-autoritære filmbølge i Sør-Afrika. Skildringen av krigstrøtte soldater i moralsk oppløsning altfor sterk kost for apartheid-regimet, som forbød den.

 

district 9

Søndag 27. april kl 2100

District 9
Et fremtidig Sør-Afrika, hvor utenomjordiske skapninger er de nye innbyggerne.Filmen er inspirert av hendelser som fant sted i District Six, Cape Town under apartheid-regimet i Sør-Afrika. Tematisk skildrer District 9 rasismen og xenofobien som rammer et samfunn i møte med det ukjente

 

Mandag 28. april kl 1830

Last Grave at Dimbasa.
Innleding: Christine Smith-Simonsen, Senter for fredsstudier, UiT.
En knyttneve av en dokumentarfilm som fikk verden til å snu ryggen til apartheid. Last Grave at Dimbaza er skutt i all hemmelighet inne i Sør-Afrika, og ble smuglet ut av landet og vist ved filmfestivaler over hele verden.. Last Grave at Dimbaza var det første varselet om apartheids fall. Dokumentarfilm blir ikke stort bedre og viktigere enn dette.

 

i afrikaner

Tirsdag 29. april kl 1900

I, Afrikaner.
Hvordan er det egentlig å være hvit farmer i det nye Sør-Afrika? Apartheid er kanskje historie, men raseskillet fortsetter å påvirke det sørafrikanske samfunnet.

I, Afrikaner viser oss et Sør-Afrika langt unna festtalene og den politiske makten, der en ny virkelighet blir til et sted mellom håp og håpløshet.

Starter: 23.04.14 kl 00.00
Slutter: 29.04.14 kl 00.00
Hvor: Verdensteatret Kino
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Anita Evensen
Legg i kalender