“Immune responses in Atlantic cod - with emphasis on antibody responses to bacterial and model antigens”

" /> “Immune responses in Atlantic cod - with emphasis on antibody responses to bacterial and model antigens”

" />

Immunresponser hos Atlantisk torsk

Immunresponser mot bakterier og spesifiserte antigener ble undersøkt i altantisk torsk i dette arbeidet.
Cand. scient. i fiskehelse Terje Ellingsen ved NFH  forsvarte 21.3.2014 offentlige for ph.d.-graden i naturvitenskap, avhandlingen:
“Immune responses in Atlantic cod - with emphasis on antibody responses to bacterial and model antigens”


Revold, Jens
Publisert: 26.03.14 00:00 Oppdatert: 24.03.14 10:02

Torsk har en svak antistoffrespons mot flere sykdomsfremkallende bakterier. Nyere forskning har også vist at torsk mangler viktige molekyler i deler av det spesifikke immunsystemet som

Foto: Rudi Caeyers

gjør at den i teorien ikke kan lage antistoffer mot proteiner. Ny kunnskap om immunresponsene mot bakterielle sykdommer i torsk er viktig for å kunne utvikle vaksiner og for å få en bedre forståelse av et immunforsvar som fungerer annerledes enn det vi kjenner fra før. Vi ønsket å undersøke torskens immunresponser mot forskjellige bakterier og antigener.

Torsk ble injisert med drepte Vibrio anguillarum, Areomonas salmonicida og Francisella noatunensis for å undersøke antistoffresponsen mot disse bakteriene. I tillegg smittet vi fisk med levende Francisella noatunensis som er en alvorlig sykdom i torsk for å se på immunresponsene under infeksjon. Vi undersøkte også om F. Noatunensis kunne smitte torsk via partikkelredusert vann. I siste del injiserte vi ulike partikulære og løselige antigener i torsk for å studere antistoffresponsen. Torsk viste seg å respondere på både V. anguillarum og A. salmonicida, men de individuelle forskjellene var store. Noen responderte godt mens andre responderte dårlig. Antistoffresponsen mot F. noatunensis var forøvrig svært god hos alle individene. Francisellose viste seg også å smitte horisontalt via vann. Torsk hadde også evnen til å lage antistoffer mot proteiner selv om den mangler essensielle molekyler for denne prosessen.

Kommisjonen:

Foto: Rudi Caeyers

Veileder:

  • Førsteamanuensis Jan-Eirik Killie

Bedømmelseskomité:

  • Førsteamanuensis Rannveig Bjørnsdottir, Universitetet i Akureyri, Island (1. opponent)
  • Professor Øystein Evensen, tidl. Norges veterinærhøgskole, nå NMBU (2. opponent)
  • Førsteamanuensis Tor Haug, NFH (internt medlem og leder av komiteen)

 

Disputasen vil bli avholdt på engelsk og vil bli ledet av prodekan Monica Alterskjær Sundset, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

 

Personlig:

Terje Ellingsen (1977) er født og oppvokst i Harstad. Han fullførte sin Master i Fiskehelse ved Norges Fiskerihøgskole i 2004. I sin Masteroppgave studerte han immunforsvaret til flekksteinbit. Han har også jobbet som avdelingsingeniør ved Norges Fiskerihøgskole der han jobbet hovedsakelig med immunresponser mot CpG-DNA i laks.

Navn: Terje Ellingsen

Institusjon/institutt: Institutt for Bioteknologi, Fiskeri og Økonomi

Telefonnummer/mobilnummer: 91714584

E-postadresse: terje_ellingsen@hotmail.com

Revold, Jens
Publisert: 26.03.14 00:00 Oppdatert: 24.03.14 10:02
Vi anbefaler