Universitetet i Tromsø - Startsida Universitetet i Tromsø - Startsida
 

Dopamin for folket

MH- og farmasibygget har blitt til utstillingslokaler. Utstillinga imPuls gir deg dopaminkick, samtidig som du lærer noe om hjernens kjemi.

Anika Mackenroth  Opprettet: 15.02.2012 15.40  Sist endret: 16.02.2012 12.48
imPuls-gjenåpningen_14022012_023.jpg (Bredde: 560px)
Prosjektleder Torgunn Wærås (t.v.) og farmakolog
Aina W. Ravna gleder seg over å ha fått utstillinga
hjem til Helsefak. Foto: Adnan Icagic

Det helsevitenskapelige fakultet satser på kunst og kunnskap når de skal rekruttere elever til helsefaglig utdanning. I utstillinga imPuls, som nylig ble gjenåpnet på MH- og farmasibygget, finner man tegneseriefigurer, installasjoner og spesiallaget musikk ved siden av ekte hjerner og hjerter. Her er det mye å se, lukte, ta på, leke med og lære av. Prosjektet har kostet rundt to millioner kroner, 750.000 av dem kommer fra Sparebanken Nord-Norge.

Man har brukt mye ressurser på et formidlingsprosjekt. Hvorfor har det vært viktig for fakultetet?

- Dette er veldig god formidling av noe som er viktig og som folk bryr seg om. Utstillinga er en møteplass for formidlere og fagfolk og den er en spennende arena for tverrfaglig samarbeid, sier dekan ved Helsefak, Arnfinn Sundsfjord.

Les også: Forskning til ungdommen

Han mener det er viktig at prosjektet ikke bare består av en utstilling, men at det også omfatter skoleopplegg, populærvitenskapelige nettsider, foredrag og arrangementer. Over 350 skoleelever opplevde utstillinga på Tromsø museum i høst, og flere blir det i de minimum to årene imPuls skal stå ved Helsefak.

Hjernens lystsenter

imPuls-gjenåpningen_14022012_032.jpg (Bredde: 560px)
Ved denne stasjonen kan man
komponere musikk av kroppslyder.
Foto: Adnan Icagic 

Over 30 forskere har bidratt, for uten forskning – ingen formidling, som prosjektleder Torgunn Wærås sier. Resultatet er en interaktiv lekeplass som integrerer kunst, teknologi og vitenskap. Den vitenskapelige kjernen i det hele er hjernens eget belønningssystem og molekylet dopamin.

- imPuls handler om rus i vid forstand, det vil si alt fra kjærlighetsrus til misbruk av legemidler. Det som mange ikke er klar over, er at alle typer rus skyldes de samme mekanismene i hjernen. Dopamin har en nøkkelrolle når det gjelder rusopplevelser, forteller Wærås.

Dopamin slår inn enten du er forelsket eller du røyker hasj, for å nevne noe.

Les også: Ruser folk på musikk

Søtt eller svett?

Du trenger ikke å gå lenger enn å lukte på nystekte kanelboller eller smelte en sjokoladebit på tunga for å bli euforisk, visste farmakolog Aina Ravna og refererte til Casanova i åpningsforedraget sitt på selveste valentinsdagen 14. februar. Casanova skal ha drukket sjokolade før sine romantiske stevnemøter for å øke lysten, og allerede mayaindianerne og aztekerne brukte sjokolade som datidens viagra.

Les også: O’jul med din hjerne

Professor og hjertespesialist Maja-Lisa Løchen bekreftet at sjokolade har sine fordeler så lenge den nytes i små doser. Hun fortalte at sjokoladeelskere har hele 37 % lavere risiko for hjerteinfarkt. Er du ikke av den søte typen, kan du erstatte søtsakene med trening. Også fysisk aktivitet bidrar nemlig til å frigjøre endorfiner og dopamin i hjernen slik at du får mer overskudd og kanskje til og med økt sexlyst, sa Jorid Degerstrøm ved Helsefaks Kompetansesenter for idrett og helse.

Les også: Hjertegod trening

Grøss og gru

Men imPuls belyser også de mørke sidene ved rus og avhengighet. Det er scener fra obduksjonssalen og preparater av skadete organer. Man får vite mer om hva som skjer når kroppen skiller ut legemidler og hvordan de virker i naturen.

Skulle du bli altfor nedstemt av dette, kan du avslutte besøket med å trekke inn duften av ingefær eller vanilje i en egen kryddermonter. Det skulle være nok til å utløse et bittelite dopaminkick og få deg på bedre tanker, ifølge forskerne.

Utstillinga er tilgjengelig på dagtid alle dager unntatt søndag.

Se mer om prosjektet på uit.no/impuls

imPuls-gjenåpningen_14022012_026.jpg (Bredde: 560px)
Berit Bendiksen viser fram en skadet hjerne. I bakgrunnen bilder fra en obduksjon.
Foto: Adnan Icagic


Del på Facebook
Forskning:
Finn forsker
Finn ekspertområde
Finn forskningsprosjekter
Finn forskningsgruppe

Utdanning:
Finn studieprogram
Finn emne
Finn yrke

Formidling:
Arrangementer
Nyheter
Nye doktorgrader - Munin
Utstillinger
Tromsø Museum - Universitetsmuseet
Universitetsbiblioteket


Om UiT:
Organisasjonen
Ledelse
Kontakt
Kart over campuser
Ledige stillinger
Fakta om UiT

Cookies på uit.no

Følg oss:

Målgrupper:
Høgskolen i Finnmarks gamle sider
Media
Næringsliv
Skole
Ansatte

Logo for Universitetet i tromsø
UiT Norges arktiske universitet - UiT The Arctic University of Norway - UiT Norgga árktalaš universitehta. N-9019 Tromsø - Tlf.: +47 77 64 40 00 - E-post: postmottak@uit.no