Universitetet i Tromsø - Startsida Universitetet i Tromsø - Startsida
Fakturaadresse
UiT Norges arktiske universitet
Fakturamottak
Postboks 6050 Langnes
NO-9037 Tromsø


Organisasjonsnummer
970 422 528

Å REPRESENTERE RELIGIONER PÅ KART

Du er satt til å tegne et verdenskart som viser utbredelsen av religion. Hva ville du tegnet, og hvordan ville du tegnet det?

SuzanneThobro (Bredde: 180px) Av Suzanne Thobro, ph.d.-stipendiat i religionsvitenskap, IHR

Første steg ville mest sannsynlig vært å tegne omrisset av kartet. Et verdenskart. Enkelt og greit. Det er bare å tegne verden, det. Men ville du tegnet med Antarktis? Det bor jo ingen der - bortsett fra kanskje 10-20 stykker som jobber med forskning der, og de bor jo egentlig ikke der, så deres religion kan ikke regnes med. Eller? Og hva med de aller nordligste deler av kloden, det bor jo ikke så mange der heller? Å tegne en hel kule på et flatt kvadrat er forresten ikke så enkelt, så hvilken projeksjon ville du valgt? Mercators projeksjon, som riktignok har lang tradisjon, men som forminsker landområder i sør og forstørrer de i nord, slik at Afrika plutselig ser bittelite ut? Men der bor det jo vanvittig mange mennesker. Kanskje Peters projeksjon, men den får kontinentene til å se ganske rare ut i formen, selv om størrelsen blir riktigere. Vel, det er muligens best å bare tegne uten noen bestemt matematisk projeksjon, så kan man lage størrelser og avstander litt sånn som det ser best ut. Eller?

kart.bmp (Bredde: 180px)

"Første steg ville mest sannsynlig vært å tegne omrisset av kartet. Et verdenskart. Enkelt og greit. Det er bare å tegne verden, det."

Så var det neste steg, religionene. Men hva er egentlig en religion, og hvordan skal du velge ut hvilke som skal være på kartet? Kan vi ikke bare ta alle? Vel, det er jo sinnsykt mange religioner i verden. Hinduisme, buddhisme, kristendom, islam, jødedom - ja, de er jo selvsagte. Fordi de er så store. De er jo verdensreligioner. Men vent litt, jødedommen er jo ikke så stor, i hvert fall ikke kvantitativt sett. Hva da med taoismen, konfusianismen, sikhismen, parsismen og jainismen? Men jødedommen er jo så viktig. Å? Er den viktigere enn alevismen er for alevittene, eller drusismen for druserne? Alevisme og drusisme kan forresten grupperes under islam, de er vel bare for grener av den å regne. Ikke for alevittene og druserne, sier du? Mener de at de ikke er en del av islam? Noen drusere mener jo at drusismen er en del av islam, så kan vi ikke bare ta utgangspunkt i deres syn, sånn for enkelhets skyld? Eller?

Kristendommen er i hvert fall enkel. Kristendom er kristendom. I hvert fall hvis du ser bort ifra de store forskjeller mellom protestantisme, katolisisme og russisk ortodoksi. Ja, vel, så deler vi opp i tre da. Hva med etiopisk kristendom, forresten? Kan den plasseres i en av de tre kategoriene? Og mormonerne, er de egentlig kristne, de? Kan vi ha dem som en egen kategori? Da vil de nok drukne, bare bli en prikk på kartet. Hm, vel da sier vi at de er kristne, da. Den Forente Familie kunne vel forresten blitt plassert med mormonerne, siden begge deler kan kalles nyreligiøs kristendom. De er jo ganske nye. Ikke så mye nyere enn bahai, kanskje, men den er jo ikke nyreligiøs. Er bahai islam, forresten? Hvor befinner de seg, forresten? Hvor skal du plassere dem på kartet? Den Forente Familie er vel kanskje egentlig koreansk religiøsitet. Hm, hva tror folk i Korea egentlig på? Taoisme, konfusianisme, buddhisme, kristendom - er det bare en mølje? Ikke glem koreansk folkereligiøsitet, hva nå det er. Jeg tror vi bare kaller hele smørjen koreansk religion, og så merker vi av Korea på kartet. Men hvor nyttig er det egentlig? Hvis vi bare merker av hvert enkelt land og kaller det for koreansk religion, japansk religion, kamerunsk religion, svensk religion, argentinsk religion, spansk religion - har vi ikke da bare laget et kart over alle land i verden? Skulle ikke vi lage et religionskart? Kan vi ikke forresten kalle koreansk religion for kinesisk religion, for i Kina tror de vel også på taoisme, konfusianisme, kristendom og sånne folkelige greier? Men Korea er jo ikke Kina ...

Tredje steg blir, hvis du nå har klart å bestemme deg for religioner, å finne ut hvor du skal plassere dem på kartet. På Grønland er de jo kristne (og litt sånn folkelige sikkert, men pytt), så da merker vi av hele øyen med fargen for kristendom. Vent litt - det bor jo bare folk langs kysten, så blir det ikke litt misvisende å si at det bor kristne mennesker over hele øyen? Men Grønland tilhører Danmark, og Danmark er jo en kristen nasjon. Det er jo Norge også, forresten. Skal vi markere Dronning Mauds land som kristent da, det bor jo ingen der? Og hva med alle de i Norge som sier de ikke tror på Gud? Folk er jo beviselig mindre religiøse her enn i USA, er de ikke? Skal vi markere Norge med en litt lysere farge for kristendom, kanskje?  Hva med det andre Grønland, bydelen i Oslo, altså. Burde ikke Oslo hatt fargen for islam? Jeg har forresten hørt om en fjord der flertallet er buddhister. Apropos, vi bør ikke glemme samene. Pfft, de er jo kristne, er de ikke? Vel, de er læstadianere, tror jeg. Ikke alle, men noen, i hvert fall. Ja, men, det er jo kristendom, så la oss glemme samene. Eller?

Sirkumpolart kart (Bredde: 180px)

"Og hva med de aller nordligste deler av kloden, det bor jo ikke så mange der heller?"

Har du klart å bestemme deg, har du nå kanskje et kart. Så da blir spørsmålet, kan det brukes til noe? Meningen med kartet var å gjøre det litt enklere å  få oversikt over religionsutbredelse. Men ble det egentlig noe lettere? Hm... å tegne religionskart var muligens ikke så enkelt som det først hørtes ut til.

Også publisert på Suzanne Thobros egen blogg.

Ansvarlig for siden: Torjer Andreas Olsen
Sist endret: 29.11.2010


Del på Facebook

Om du vil skrive på forskerbloggen, ta kontakt med Torjer A. Olsen, telefon 77646211.

Bloggen til Forskning.no

treetforskning.JPG (Bredde: 180px)

Tidligere blogger:

Kunnskap om språk, av Øystein Vangsnes.

Å representere religioner på kart, av Suzanne Thobro.

Tilbake til Forskerbloggens første side

Forskning:
Finn forsker
Finn ekspertområde
Finn forskningsprosjekter
Finn forskningsgruppe

Utdanning:
Finn studieprogram
Finn emne
Finn yrke

Formidling:
Arrangementer
Nyheter
Nye doktorgrader - Munin
Utstillinger
Tromsø Museum - Universitetsmuseet
Universitetsbiblioteket


Om UiT:
Organisasjonen
Ledelse
Kontakt
Kart over campuser
Ledige stillinger
Fakta om UiT

Cookies på uit.no

Følg oss:

Målgrupper:
Høgskolen i Finnmarks gamle sider
Media
Næringsliv
Skole
Ansatte

Logo for Universitetet i tromsø
UiT Norges arktiske universitet - UiT The Arctic University of Norway - UiT Norgga árktalaš universitehta. N-9019 Tromsø - Tlf.: +47 77 64 40 00 - E-post: postmottak@uit.no